kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Büyükanıt: 5 Kasım'ı bekliyoruz

Genelkurmay Başkanı, sınır ötesi operasyon konusunda Başbakan'ın Bush ile görüşmesini bekleyeceklerini söyledi. Büyükanıt, PKK için de "Salı günü derslerini aldılar" diye konuştu.
Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, tezkere ile hükümete verilen sınır ötesi operasyon için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım'da ABD Başkanı Bush ile Washington'daki görüşmesinin sonucunu beklediklerini açıkladı. Genelkurmay Başkanı, tezkere ve MGK aşamalarında hükümet ile mutabakat içinde hareket ettiklerini de kayda geçirdi, "Türk Silahlı Kuvvetleri görev verildiğinde sınır ötesi operasyan yapar" dedi. Org. Büyükanıt, dün Avusturya Büyükelçiliği resepsiyonunda bir grup gazeteci olarak sorularımıza şu yanıtları verdi:

"Yine görüşmeler yapılıyor, bir sonuç çıkmayacak" kaygısı var. Ne diyorsunuz?
- Bir şeyler yapılmıyor değil. Ama size bunları anlatamam. Başbakan'ın ABD ziyareti çok önemli. Tabii bu görüşmelerin hepsi çok önemli. Bütün aktörlerin; Irak'ın ABD'nin katkısını bekliyoruz. Ama Başbakan'ın, ABD Başkanı Bush ile görüşmesini beklemek lazım. O görüşme çok önemli bir görüşme olacak. Biz önemsiyoruz.

Neden?
- Bugüne kadar hep konuşuldu. Şimdi bir şeyler yapma aşamasındayız.

Dışişleri Bakanı bugün (dün) Iraklı iki bakanla görüşmesi sonrası Genelkurmay'ı ziyaret etti. Sizinle mi görüştü?
- Evet, ama bunda anormal bir şey yok. Biz her zaman görüşüyoruz. Iraklılarla heyetler arası asıl görüşmeler öğleden sonraydı. Fazla bir bilgi alamadım.

Iraklı bir yetkili, 'olumlu gidiyor' dedi. Size de bu hava yansıtıldı mı?
- Çok güzel bir atasözümüz var; ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Benden bu kadar. Dışişleri ile çalışmamıza gelince; Dışişleri ve Genelkurmay etle tırnak gibidir. Çalışma tarzlarımız benzer. Onların da bizim gibi gece gündüzümüz yoktur. Zaten yakın çalışmamızdan doğal bir şey de olmaz, kurumsal yapılarımız benzer.

Toplumdan gelen tepkilere teşekkür ettiniz. Hâlâ mesajlar geliyor mu?
- Olumlu duygularla dolu tepkiler alıyoruz ki. Toplum çok duyarlı. Bir-iki cenazede bir şeyler oldu diye de bu tepkisini göstermesinden kaçınmamamız lazım. Ama, tepki koyarken de ölçülü olmalı. Her şeyin fazlası zarardır. Bilinçli hareket etmeliyiz. Psikolojik harekatı olumsuz etkiler. Bazen, karşı taraf kendi yapmak istediğini bu tür tepkileri yükselterek size yaptırır. Halkımızın cenazelerde olgun, duyarlı ve şiddetten uzak bir tavır göstermesi bizi memnun ediyor.

Operasyonlarda şu anda durum nedir?
- Operasyonlar sürüyor. 35 civarında teröristi ölü ele geçirdik. Salı gecesini derslerini aldılar.

Tezkerede hedef PKK gösterilirken MGK bildirisinde Barzani'ye ekonomik yaptırım çıktı. Bir çelişki yok mu?
- MGK bildirisinde uzun süreden sonra ilk kez, böyle bir konuda tavsiye kararı alındı. Buna çok önem veriyorum. Bildiride ekonomik önlemlerden söz ediyoruz ki; destek verenleri de aynı safta görüyoruz.

Yine bir oyalama sürecine mi giriliyor?
- Hayır... Cevabım bu kadar net; hayır.

Tezkere hazırlanırken hükümetle bir mutabakat içinde mi gittiniz?
- Evet mutabakat içindeyiz. Biz tezkereyi beraber hazırladık.

Tezkere sonrası sınır ötesi için hükümetten talepte bulundunuz mu?
- Henüz bulunmadık. İhtiyaç duyulduğunda bulunabiliriz. Ya önce Hükümet talimat verir. Ya da biz talepte bulunuruz. Zaten bu işler devlet işleyişinde istişare içerisinde olur. Türk Silahlı Kuvvetleri görev verildiğinde sınır ötesi operasyon yapar.

Bu kez terörün tamamen önüne geçilebileceğini söyleyebilir misiniz?
- Bir şeylerin artık yapılması sürecindeyiz.