kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mark Zuckerberg

3 yıllık facebook, 83 yıllık İş Bankası'nın değerini yakaladı

MAHMUT SANCAK
Henüz 3 yıllık geçmişi olan Facebook, Microsoft'un bir günde biçtiği 15 milyar dolarlık piyasa değeri ile neredeyse 83 yıllık İş Bankası'nın borsa değerini yakaladı..
ABD'li yazılım şirketi Microsoft'un, internet dünyasında yaklaşık 50 milyon tutkunu bulunan "sosyalleşme" sitesi facebook'un yüzde 1.6'sı için ödediği 240 milyon doların yankıları sürüyor. Henüz 3 yıl önce kurulmuş bir şirketin kısa sürede bu kadar büyük bir başarıya ulaşması teknoloji dünyasında bile şaşkınlığa neden oldu. Popülerlik bakımından son dönemlerde büyük sükse yapan online video yayın sitesi YouTube'u bile gölgede bırakan facebook'un piyasa değeri de daha şimdiden 15 milyar dolara ulaştı. Diğer bir ifadeyle üç yıllık bir geçmişe sahip olan facebook Türkiye'nin aktif büyüklük bakımından ilk sırada bulunan 83 yıllık finans kuruluşu İş Bankası'nı piyasa değeri bakımından neredeyse yakaladı. 83 yıllık köklü tarihi olan ve 20 bine yakın çalışanı bununan İş Bankası'nın borsa değeri yıl içinde 15-19 milyar dolar arasında değişti. Cumhuriyet kurumlarının başında gelen İş Bankası'nın bugünkü değeri ise 18 milyar dolar seviyesinde. Uzmanlar facebook'un bu bakımdan önceki örneklerden çok farklı olduğuna işaret ediyor. Şirketin daha şimdiden reklam gelirlerinden yıllık ortalama 100 milyon dolar kâr ediyor olması birçok yatırımcı tarafından facebook'un sağlam bir temel üzerinde oturduğu yönünde değerlendirilmesine neden oluyor. Microsoft'un facebook'a yatırım yapması da bu yöndeki düşünceleri destekliyor.

BİLGİLER SATILABİLİR
Diğer yandan internet reklamcılığının giderek büyümesi çok sayıda şirketin dikkatini de çekiyor. Halen küresel anlamda 40 milyar dolar olan internet reklamcılığının önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde 90 milyar dolara çıkması bekleniyor. Dünyada 50 milyon kullanıcısı bulunan ve bu sayıyı hızla artıran facebook'un ise kısa bir süre sonra bu pastadan oldukça kalın bir dilimi ele geçireceği hesap ediliyor. Ancak siteye yönelik eleştiriler de yok değil. Özellikle site içerisinde depolanan bilgilerin, sahipleri tarafından silinememesi ve bu bilgilerin üçüncü şahıslara satılma ihtimali çok sayıda kullanıcıyı tadirgin ediyor.