kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Varili 1.5 dolar!

Petrol fiyatları 90 dolara dayandı. Hiç petrolün çıkış maliyetini düşündünüz mü?
Kuzey Denizi'nde petrol şu an varil başına en az 30 dolara çıkıyor. Irak'ta ise varil başına 1.5 dolara çıkıyor. Petrol devleri için Irak bir cennet. Teksaslı kovboylar buraya boşuna gelmiyor. Petrol arama uzun vadeli bir iş.
Irak'ta petrol arayan iki Türk şirketi ise bu çerçevede yolculuklarını sürdürüyor. Şirketlerden biri Çukurova Holding'e bağlı Genel Enerji, diğeri ise Pet Holding'e bağlı Pet-Oil. İki şirket gelişmeleri yakından izliyor. Genel Enerji'nin Genel Müdürü Orhan Duran, "Henüz stratejik bir karar almadık. Duruma bakarız, gereken ne ise yaparız" diyor. Genel Enerji, günde 25 bin varil petrol çıkarıyor. 2008'de ABD'li bir şirketle rafineri kurmayı planlıyor.
Pet Oil ise sismik araştırmayı sürdürüyor. Pet Holding'in 77 yaşındaki patronu Güntekin Köksal, "Önce vatan sonra petrol. Eğer çekilmem gerekirse pılımı pırtımı toplarım" diyor.
Arkasından ekliyor; "Türkiye'nin bir an önce akıllı ve bilinçli ciddi bir Kürt ve Irak politikası oluşturması şart. Bölgeye mal satan ve iş yapan işadamları elini taşın altına koysun. Bire bir lobi yapsın."