kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

İran Enerji Borsası'nı duydunuz mu?

İran Enerji Borsası'ndan haberiniz var mı? Bir yıl önce İran'ın Kiş Adası'nda kuruldu. İran Enerji Borsası'nda 'petrol ve doğalgaz' kontratları alınıp satılıyor, işlemler Euro ile yapılıyor.
İran Enerji Borsası, ABD tarafından kuşatma altına alınmış, ambargo uygulandığı için bir türlü yaygınlaşma şansını yakalayamıyor.
İran Enerji Borsası, Ortadoğu ve Avrasya'da açılan kartlarla ilgili önemli bir sinyal veriyor. İran'ı ziyaret edecek olan Rusya Devlet Başkanı Putin'in gezisi bu açıdan kritik.
Tarihi zirve yepyeni bir dönemin başlangıcı olacak. O yüzden ben de, "Putin'in İran ziyareti niye önemli?" diye uzmanlara sordum.
İki önemli yanıt geldi.
Uzmanlar diyor ki;
"Rusya, Avrasya'daki yeni şekillenmenin merkezinde oturuyor. Bu çerçevede ABD ile İran arasındaki ilişkiyi yakın takibe aldı. Bu yakınlaşma Avrasya'da Rusya'nın yeni partnerinin İran olacağını gösteriyor.
Bu değerlendirme kritik.
Demek ki, yepyeni bir lego oluşturuluyor. Bir yanda Avrasya ve Avrupa . Diğer tarafta küresel d ünyanın patronu ABD...
Saflar ayrışıyor.
Avrasya'nın en güçlü örgütü, Şangay İşbirliği Teşkilatı (SCO), yeniden şekillenen Avrasya'da daha da güçlenmek ister. Acaba o yüzden mi, bilmiyorum, ama tüm dünyanın ABD'nin İran'a olası bir operasyonu konuştuğu bir dönemde İran, SCO'ya ziyaretçi olarak başvurdu .
İlginç değil mi? Sonuçta İran; Şangay Altılısı'nın en önemli üç asıyla Rusya, Çin ve Hindistan'la bambaşka bir yola çıkabilir.
Dün, bir başka buluşma dünyaya damgasını vurdu. Almanya Başbakanı
Angela Merkel ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Petersburg diyaloğu' toplantısının kapanışına katıldı .
İki ülke... İki lider...
Almanya, AB'nin kurucusu ve Avrupa'nın en güçlü ekonomisine sahip ülkesi. Rusya, şu an Avrasya'nın ekonomik açıdan en güçlü ülkesi.
Ortak yol enerji ... Görünen o ki, Ortadoğu ve Avrasya'nın yeniden yapılandırıldığı bir dönemde lider ülkeler 'çerçeve' çiziyor. Küresel dünyanın patronu ABD'nin kurguladığı yeni "Power Game" her ülkeyi yeni lego oluşturmaya itiyor.
Peki, Meclisi'nden Kuzey Irak'a "Tezkere" çıkarma hazırlığında olan Türkiye ne yapıyor? Hemen belirtelim. Türkiye olayların merkezinde yer alıyor. Küresel dünya sorunlarına bireysel çözümler arıyor. Küreselleşmeyi bir türlü okuyamıyor!.. Hata yapıyor.