kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Danimarka yine gerecek

Sadi TEKELİOĞLU KOPENHAG
Önümüzdeki ay seçimlere gidecek ülkede bir parti kampanyasında Hz. Muhammed çizimleri kullanma kararı aldı. Halk Partisi'nin kadın lideri afişlerle 'ülkenin değerlerini korumayı hedeflediklerini' öne sürdü..
İLİŞKİLİ HABERLER
Danimarka yine gerecek
Son iki yıldır birçok kez Müslümanlara yönelik tartışmalı olaylara imza atılan Danimarka bu kez erken seçimler öncesinde bir afişle gündemde. 13 Kasım'da yapılacak seçimler için Danimarka Halk Partisi tarafından hazırlanan seçim afişlerinde Hz. Muhammed çizimi kullanıldı. 18 farklı afişten biri olan Hz. Muhammed çiziminin 1683'te Alexander Ross'un yazdığı ve farklı dinlerin anlatıldığı "Pahsebeie" adlı kitaptan alındığı belirtildi.

'TEHDİT ALTINDAYIZ'
Afiş üzerindeki metinde "İfade özgürlüğü Danimarka'ya özgüdür, sansür değil" ifadesi yer alıyor. Çizimin altında da "Danimarka değerlerinde ısrarlıyız" sloganı yazılı. Parti Genel Başkanı Pia Kjaersgaard, yeni bir karikatür krizi başlatmak değil, Danimarka değerleri olarak nitelendirdikleri özgürlük, hoşgörü ve hür irade gibi kavramların altını çizmek istediklerini söyledi. Kjaersgaard son yıllarda Danimarka değerlerinin tehdit altında olduğunu iddia ederek karikatürlü afişin bu değerlere dikkat çekmeyi amaçladığını söyledi. Ülkedeki Müslüman dernekleri ise partinin kampanyasını ciddiye bile almadıklarını, afişin kendilerini kızdırmadığını belirttiler.

OY ORANI YÜZDE 11
Gazetelere tam sayfa olarak basılacak afiş ayrıca caddelerde asılacak ve sokak panolarında yer alacak. Partinin dağıttığı el ilanlarında ve çeşitli internet sitelerinde yayınlanacak. Partinin oylarının yüzde 11 civarında olacağı tahmin ediliyor. 2005 Şubat'ında yapılan seçimlerde yüzde 13'lük oy oranıyla 179 sandalyeli Danimarka parlamentosuna 24 üye sokmayı başaran parti, iktidardaki Liberal-Muhazakâr hükümete dışarıdan destek veriyor.
Haberin fotoğrafları