kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Sınır ötesi meşru müdafaadır'

Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye'ye tam destek... Dün kabul edilen Türkiye raporunda 'ölçülü operasyona' destek yer aldı. Hollandalı raportör 'Bir ülkeye kendini savunma diyemeyiz', Rehn ise 'Türkiye'nin kendi vatanını koruma hakkı var' dedi..
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda dün yapılan Türkiye raporu oylamasına olası Kuzey Irak operasyonu ve PKK saldırıları damgasını vurdu. Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten'in hazırladığı rapor ele alınırken Türkiye'ye destek açıklamaları birbirini izledi. Bu ifadeler 27 maddelik rapora da olumlu yansıdı. Sorunun çözümü için diyalog çağrısı yapıldı, "Türkiye'nin orantısız sınır ötesi operasyonundan kaçınması" istendi. Ancak mesajlarda "ölçülü operasyona sıcak bakıldığı" belirtildi.

'İŞGALE DÖNÜŞMESİN'
Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ruijten, raporun kabul edilmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonunu "meşru müdafaa" olarak değerlendirdi. Rapordaki "orantısız sınır ötesi operasyonundan kaçınması" cümlesini AB Konseyi ve AB Komisyonu ile temas halinde şekillendiğini belirterek şunları söyledi: "Avrupalı olarak bir ülkeye kendini koruma hakkın yoktur diyemeyiz. Bu bir meşru müdafaadır. Ama boyutları büyük bir askeri operasyon ve işgale dönüşmemelidir"... Oomen-Ruijten, PKK'nın hiçbir ön şart ileri sürmeden kayıtsız şartsız ateşkes ilan etmesi çağrısında da bulundu.

'ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ'
Genel Kurul'da konuşan AB Komisyonu Genişleme Komiseri Olli Rehn de, "Türkiye'nin kendi vatanını koruma hakkı olduğunu" söyledi. Türkiye'nin terörle mücadelesinin anlayışla karşılandığını vurguladı. Sorunun diplomasi ve siyasi yollara öncelik verilerek çözülmesini umduklarını söyleyen Komiser Rehn, "Türkiye'nin tepkisinin ölçülü ve dengeli olmasının önemli olduğunu" da vurguladı. AP ile TBMM arasında diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Türkiye'nin vereceği yanıtın kısıtlı ve orantılı olmasını beklediklerini ifade etti. PKK saldırılarının TBMM'deki Kürt kökenli milletvekillerine de karşı olduğunu belirtti.
Haberin fotoğrafları