kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Halk 'Biz seçelim' dedi

Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören anayasa değişikliği, referandumda yüzde 69 "evet" oyu aldı. Yüzde 31 "hayır" çıkarken, katılım yüzde 67 oldu. Yedi il dışında, bütün iller "evet" dedi..
Sandık başına giden halk, "cumhurbaşkanını biz seçelim" ve "Milletvekilleri 4 yılda bir seçilsin" dedi. Referandumdan yüzde 68.92 oranında evet, yüzde 31.08 de hayır çıktı. Kayıtlı seçmenlerin yüzde 67'54'ü sandık başına gitti. Türkiye, 5'inci referandumunu, Hakkâri'den gelen şehit haberlerinin gölgesinde yaptı. Sandık kurulu üyelerinden bazılarının gelmemesi, bazı sandıklarda oylamanın geç başlamasına yol açtı. Askerlerin oy kullandığı Çankaya İlköğretim Okulu'nda sandık kurulu üyeleri gelmeyince kapıcı Veli Koç ve oğlu Murat Koç sandık kurulu üyesi yapıldı. YSK Başkanı Muammer Aydın'ın oyunu kullandığı Dedeman İlköğretim Okulu'nda da seçmenlerden sandık kurulu üyesi belirlendi.

DOĞU'DA YÜKSEK KATILIM
Halkoylamasında Doğu illerinde katılım yüksek olurken Batı illerinde daha düşük oldu. Doğu illerinde daha çok "evet" oyu çıktı. İzmir, Mersin, Muğla, Aydın, Kırklareli, Edirne ve Tunceli dışındaki tüm iller, anayasa değişikliğine yüksek oranda "evet" dedi. En yüksek kabul, Van, Şanlıurfa, Batman ve Bingöl'de çıktı. Bu illerde evetlerin oranı yüzde 99'lara kadar ulaştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'de sandığa gidenlerin yüzde 85'i anayasa değişikliğine "evet", yüzde 15'i "hayır" oyu verdi.

KOMUTANLAR GİTMEDİ
Yurtdışı ziyaretinden dönen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve komuta kademesi Hakkâri'deki terör saldırısı nedeniyle karargâhta çalışmaya çekildi. Büyükanıt ve eşi Filiz Büyükanıt ile komuta kademesi oy vermeye gitmedi. Komuta kademesinden sadece Genelkurmay 2'nci Başkanı Org. Ergin Saygun, son dakikalarda oy kullanabildi. Komuta kademesinin oyunu kullanması gereken sandıktan oy kullanan 187 kişiden 134'ü "hayır" dedi.

CHP'DEN NOTERLİ TESPİT
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer halkoylaması için sandık başına gitmedi. Parti teşkilatının da sandık başına gitmediği CHP'de gün içinde "iptal için başvuru" hazırlıkları yapıldı. Her bölgede alarma geçirilen CHP örgütü, yüzlerce sandıkta sandık kurulunun oluşmadığını noter kanalıyla tespit ettirdi. CHP, sandık kurulu oluşturulmadan oy kullanmanın yasalara aykırı olduğunu gerekçesiyle referandumun iptali için YSK'ya başvuracak. YSK, vatandaşlardan da referandumun iptali yönünde çok sayıda başvuru yapıldığını söyledi.
Haberin fotoğrafları