kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

64 yıl sonra gelen kartpostal

Yeni Haber
İkinci Dünya Savaşı sırasında güneydoğu Asya'da bir cephede bulunan Japon askerin gönderdiği kartpostal, 64 yıl sonra alıcısının eline geçti.

Kartpostalın sahibine ulaşmasını sağlayan bir öğrencinin okuduğu Mukogava Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Japonya'nın güneybatısındaki Koçi bölgesinde yaşayan 80 yaşındaki Şizuo Nagano, kendisine 64 yıl önce gönderilen kartı dün aldı.

Nagano'ya kart, 1943 yılında eski adı Burma olan Myanmar'dan, arkadaşı asker Nobuçika Yamaşita tarafından savaşta 23 yaşında ölmesinden bir yıl önce gönderildi.

Kart, Nagasaki'de Nagano'nun adresine ulaşamadı ancak savaş sonunda 1945'de ABD'nin Japonya'yı işgali sırasında bir Amerikan askeri tarafından alındı. Kartpostal, Amerikalı asker 25 yıl önce ölünceye kadar askerin Arizona'daki evinde kaldı; sonra da oğlu tarafından saklandı. Amerikalı askerin oğlu, Hawai'deki Maui adasına taşındıktan sonra kartı, öğretmen olan eşi aracılığıyla tanıştığı değişim programıyla adaya gelen Japon lise öğrencisine verdi.

Japon öğrencinin de Mau adasına dönüşünden sonra resmi kanallar aracılığıyla Nagano'yu bulması 2 yıl aldı.

AA