kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Lübnan'da adres verdik taşeron havaya uçurdu

Ali Kemal Erdem
Operasyonların beyni "Mete Bey", Türk timinin ASALA operasyonları için Lübnan'da parayla satın alınan ve bölgeyi iyi bilen taşeronlar kullandığını anlatıyor: Kendilerine verdiğimiz adreslerdeki her ev, her işyeri bir ya da iki hafta içinde havaya uçtu..
ASALA'ya yönelik operasyonların yapıldığı ülkelerden biri de o dönemlerde hayli karışık günler geçiren Lübnan'dı. ASALA'nın da Bekaa Vadisi'nde eğitim kampı bulunuyordu. Operasyon kararıyla birlikte bir tim de Lübnan'a gönderildi. Operasyonların beyni "Mete Bey", Ercan Çitlioğlu'nun kitabında Lübnan'daki operasyonları anlatıyor:

TÜRKMEN DESTEĞİ
"Lübnan'daki operasyonlar çok başarılı oldu. Orası karışık bir yerdir. Bedelini verirseniz satın alamayacağınız adam yoktur. Yeter ki doğru adamları doğru zamanda bulun. Üstelik hayatları savaş içinde geçtiği için deneyimliler de. Albay, dolarla dolu bir çanta ile Beyrut'a gitti. Beyrut'ta hangi ASALA militanları, nerelerde kalıyor, bunların hepsini biliyoruz. Kimler bunlara destek veriyor, adresleri nedir hepsi elimizde. Anlaşmalar yapıldı. Adresler verildi. Verdiğimiz adreslerdeki her ev, her iş yeri iki hafta içinde havaya uçtu." Mete Bey'in bu sözlerinden anlaşıldığı üzere Lübnan'daki eylemlerde Türk timinden ziyade parayla tutulan taşeronlar rol oynadı. "Mete Bey", ASALA operasyonlarının detaylarıyla ilgili anlatılanlar dışında fazlaca bilgi vermiyor. Bu operasyonları ilk kez anlatma nedenini de "Sınırlı da olsa bunları söylememenin tek nedeni bilgi kirliliğini önlemek" diyerek açıklıyor. Kitapta yer alan bir başka ilginç bilgi ise operasyonlarda Iraklı Türkmenlerden de yararlanılması: "İstanbul'a getirilerek Taksim'de bir yerde eğitilen bazı Türkmenler de operasyonlarda çok başarılı görevler yaptılar. Biz görevimizi yaptık. Bizim anlayışımızda görev alınır ve yapılır, bunun karşılığında teşekkür, ödül beklenmez, konuşulmaz."

GİZLİ SERVİS Mİ?
Dünyanın çeşitli yerlerindeki 31 ülkede 699 eylem gerçekleştiren ASALA, bu yönüyle IRA'nın (İrlanda Devrimci Ordusu) ardından en çok eylem yapan ikinci örgüt unvanını elinde bulunduruyordu. Yugoslavya'daki eylemleri dışında neredeyse yaptıkları eylemlerin hiçbirinde ASALA militanlarının yakalanmamış olması ise ancak benzeri gizli servislerde olabilecek bir profesyonelliği akla getiriyordu. Bu durum da eylemlerin ASALA adına bir gizli servis adına gerçekleştirilmiş olabileceği kuşkusunu yetkililerin aklına düşürmüştü.