kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Aşk kalbe seksten daha iyi gelir'

Tuluhan Tekelioğlu
Bingür Sönmez
* Büyük kararları birlikte alırken Nilgün hep ağladı ama her seferinde kabul etti. Nilgün hırslı ve inatçıdır. Arnavut inadı vardır.
* Ayakkabımdan çamaşırlarıma kadar her şeyimi karım alır.
* Faturaları, kart borçlarını Nilgün öder. Muhasebeyi eşim tutar, bana harçlık verir. Günlük 50'den 150 YTL'ye değişir.
* Oğlum olimpiyat sporcusu olsun, güreşçi olsun istedim. Özel kamplar ve hocalarla bir noktaya kadar da getirdim. Arzu ettim ki bir doktorun çocuğu olimpiyat sporcusu olsun. Çok hırslı değildi, annesinin engellemesi de oldu. Bu yüzden kızgınım.

Nilgün Sönmez
* Çok çapkındı ama onu ben tavladım.
* Evdeki hiçbir eşyanın, çoraplarının yerini bile bilmez. Evlendiğimiz günden beri giyeceklerini hazırlar, yatağın üstüne koyarım.
* Özveride bulunmasaydım, Bingür işinde istediği noktaya gelemez, mutsuz olurdu. O zaman ben de evliliğimde mutlu olamayacaktım.
* Bingür evden çıktığı gün eve dönmez, ertesi gün gelir. Kocam için hafta başı pazar gününden başlar.
* Hiç paket taşımaz. Elleri zarar görmesin diye...

Küçük, şeffaf, ve kırılgan... Başımıza pek çok iş açan, mutluluğumuza, mutsuzluğumuza, aşklarımıza, çatışmalarımıza, hayatla ilgili aldığımız kararlara sebep olan kalbimiz, tüm çıplaklığıyla bir masada yatarken nasıldır? "Son derece masum, küçük, şeffaf ve kırılgan," diyor, usta kalp cerrahı Prof. Bingür Sönmez. Bugüne kadar o kalplerden 11 bin tanesini ameliyat etmiş. "Kalp çok güzel bir organ. Kristal gibi. Küçük görünüyor ama büyük işler yapıyor," diyor ve ekliyor, "Hipokrat'ı lanetliyorum. 2600 yıldır bize yanlış şeyler öğretmiş. Her şey beyinden değil, kalpten geçiyor aslında. Kalbimizle düşünüyor, kalbimizle nefret ediyoruz. Sırlarımız kalbimizde. Kalbimizle seviyor, kalbimizle kırılıyoruz." İstanbul'un hisarlarına bakan Doğa Tepe'de buluştuk... Aşkla kalbin ilşkisini sordum. Aşkı, neşeyi, hüznü yaşarken en coşkulu hallerimizde nasıl çırpındığını, duygularımızı normale döndürmek için harcadığı çabayı anlattı. Bu kez (kendini göstermekten sakınan) biyolog eşi Nilgün Sönmez de yanındaydı. "Beni Damdaki Kemancı filmiyle tavladı," dediği eşi Nilgün Hanım'dan 35 yıllık ilişkilerini dinlerken fark ettim ki, fedakârlık hep kadına düşüyor. Bingür Sönmez'in başarısının arkasında özverili, uyku saatini bile eşinin eve geliş saatine göre ayarlayan, ona çocuğu gibi bakan, saçını okşayan, giyeceklerini bir gün önceden hazırlayan bir kadın var. Nilgün Sönmez, üniversitedeyken notlarını tutacak kadar kocasına âşıkmış. İki çocukları olmuş, oğulları 25 yaşında, kızlarıysa 16. Pek çok konuda son sözü Bingür Sönmez söylüyor. Ama söz konusu çocuklar olduğunda Nilgün Hanım dizginleri elinden bırakmıyor... Çok takıldılar, hatta kızdılar bazen birbirlerine... Konu kalp olunca, kolesterol de girdi sohbete. Bypass'lar, aldatmalar, boşanmalar da... Hocanın bir lafı ise hayatı özetledi: "Sürç-ü lisan edersek, kalbimiz bizi affeder!"

- Nâzım Hikmet'e kalp hastalığı teşhisi konduğunda, "Ama keder ama sevinç ama neşe, bunlardan vazgeçemem, yani aşktan ve derinlemesine yaşamaktan vazgeçemem doktor," demiş. Böyle yaşadığı için de dünyanın aynı zamanda en önemli aşk şairlerinden. Bir kalp cerrahı olarak, Nâzım'ın bu tavrına ne diyorsunuz?
- Bingür Sönmez
: Nazım, üretebilmek için hep aşık olmak zorundaymış. Ve her defasında evli, çocuklu kadınlara aşık olmuş. Vera'ya kur yaparken, Vera evli, sanat yönetmenliği yapıyor. Vera'nın ofisine ziyarete giderken, merdivenleri iki basamak çıkıp, dinlenip, tekrar çıkacak kadar kötü durumda kalbi. Buna rağmen Vera'yı kocasından boşatıp onunla evleniyor. Nasıl göze alıyor, o kalbine rağmen o genç kadınla aşk yaşamayı... Bunu göze almak, büyük cesaret.

ADRENALİNLİ SEKSTEN UZAK DURUN

- Siz by-pass hastalarınıza da "Âşık olun, kalbinize iyi gelir," diyen bir doktorsunuz ama...
- B.S:
Bir gün Seda Sayan'ın programına davetliyim. O sırada da Mehmet Öz gelmiş. "Haftada dört kez seks yapmak kalbe iyi gelir," demişti. Kalp sağlığını seksin üzerine kurdu. Bence doğru olan o değil. Kalbe iyi gelen aşık olmaktır. O programda da "Spontan bir şekilde kalbe iyi gelen aşık olmaktır. Öncelikle eşinize aşık olun dedim. Sonra mesleğinize, ülkenize vs." Şimdi "By-pass'lılar, seks serbest," diyorum. Ama sevgilinizle değil, eşinizle yapın. Otel odasında değil, evinizde yapın.

- Risksiz ve heyecansız...
- B.S:
Amerika'da böyle bir çalışma var. Otel odalarında kaçamak yapanlara elektrotlar takmışlar. Kaçamak ilişkilerde tansiyonun çok yükseldiği, çarpıntının daha çok olduğu tespit edilmiş. "Adrenalinli seksten uzak durun," diyorum.

- Ama by-pass'tan sonra hayatını değiştiren erkeklerin sayısında da çok artış var...
- B.S:
Orada şöyle bir durum var. Mesela geçen gün bir hanım doktor arkadaşımla sohbet ediyorum. Eşinden ayrılmış. "Keşke biraz sabırlı olsaydınız," dedim. Üç aylık depresif bir dönemdir bu. Lohusalık psikozu gibi, by-pass psikozu yaşıyor hasta. Ama üç ay sonra çoğunlukla, entelektüel seviyesi yüksek olan insanlarda, iyi aile ortamlarında hasta düzeliyor. "Bildiğin gibi değil," dedi. "Kocam daha önce yapamadığı her şeyi, önünde kısa olduğunu zannettiği hayata sıkıştırmaya çalıştı," dedi. "Ankara'da ben hariç bütün kadınlarla ilişki kurdu."

KOCALARIMIZI BİZ Mİ HASTA EDİYORUZ

-By-pass'a götüren süreçte mutsuz bir evliliğin payı nedir? Mesela evli ama mutsuz eşlerde by-pass olma oranı nedir? Ya boşanmışlarda?
- B.S:
Bana gelen, by-pass olmak zorunda kalan genç eşlerin hepsinin kötü evliliği var. Bazen kadınlar bu söylediğime tepki gösteriyor. "Kocalarımızı biz mi hasta ediyoruz?" diyorlar. Hayır, kötü evlilik yapmış kadınlarda da aynı şeyi görüyorum. 35 yaşında ameliyat ettiğim kadınlar var. Kötü evlilik kalp hastalığı sebebidir. Kötü evlilik 24 saat adrenalin deşarjıdır! İşinizdeyken onu düşünürsünüz, evdeyken düşünürsünüz, sürekli tartışma, sürekli adrenalin.. Adrenalin damarları yiyen bir hormon! Sürekli adrenalin damarları ısıra ısıra mahveder. Endorfin iyi huylu keyif hormonudur. İyi bir evlilikte endorfin salgısı yüksektir, kötü evlilikte adrenalin salgısı...