kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Huy değişmiyor, intikam alıyor!'

-Bir kalp cerrahı olarak aşkı nasıl anlatırsınız?
- B.S:
MÖ 400. yıla, Hipokrat'a kadar "Her şey kalpten kaynaklanır," denmiş. İnsanlar kalpten düşünmüşler, emirler kalpten gelmiş vs. Ama Hipokrat yaptığı anatomi çalışmalarında "Her şey beyinden olur, kalpten değil," demiş. Bence halt etmiş. Bu 2600 yıllık bir yanlışlıktır. Bugün hâlâ her şey kalpten olur. İnsanlar kalpten düşünür, kalpten sever, kalpten nefret eder, kalpten yalan söyler, kinlerini, nefretlerini kalbine gömer. Heyecanlandığınızda karnınız mı guruldar, kalbiniz mi çarpar?

- Hastalarınızda bunu ölçebiliyor musunuz? EKG'ye bağlı yeni by-pass olmuş bir hastanın eşi yanına geldiğinde kalp ritmi nasıl değişiyor?
- B.S:
Yoğun bakımda bir beyefendi yatıyor, ameliyatını yapmışız, 55 yaşlarında. Zarif bir hanım geldi, "Ben eşiyim," dedi, kabul ettim. Aşağı aldık, izliyorum. Beyefendinin yüzüne kan geldi, mutlulukla gülümsedi, tansiyonu vs. harika. Derken yukarıda kıyamet koptu. Bir kadın daha gelmiş, "Eşiyim," diyormuş. Meğer ilk gelen sevgilisiymiş. Kadıncağızı arka kapıdan apar topar çıkardılar. Eşi geldiğinde adamcağız bir anda değişiverdi... Çarpıntısı oldu, tansiyonu yükseldi. By-pass ameliyatından sonra eşlerde bir suçlama dönemi oluyor. Üç aşamalı. Hastalığın ilk anında hastalığı kabul etmiyorlar önce. İkinci aşamada suçlama dönemi oluyor, üçüncü aşama da depresyon dönemi. 'Neden cezalandırıldım?' diye bakıyor hasta. O dönemde anlayışsız bir eşi varsa, evliliği bitiriyor. Ertesi gün ameliyat edeceğim beyefendinin eşi arkamdan yetişti. "Eşim ameliyattan sonra huy değiştirecek mi," diye sordu... O hanımefendiye yine bir hastamdan örnek verdim. Genç bir erkek hastam vardı. Eşi onu aldatıyor, ortağı onu kazıklıyor. Çocuklar iyi bir baba olamadığı için saygısız davranıyorlar. Ameliyattan sonra önce eşini boşadı, sonra ortağını kovdu, kendine yeni bir hayat kurdu. Çok güvenli bir şekilde hanım bana "Biz onu her zaman kucakladık," dedi. "Demek ki bunlar kocamda olmayacak." Bu kadar güvenli bir eşe bir daha rastlamadım. Gerçekten de sorun yaşamadılar. By-pass'tan sonra huy değiştirilmiyor, intikam alınıyor!