kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Kartı alınca, sonsuza dek sizde kalacak diye bir şey yok'

30.09.2007
İLİŞKİLİ HABERLER
'Kartı alınca, sonsuza dek sizde kalacak diye bir şey yok'
-Mülakata gelen kişinin banka hesabı veya Amerika'ya ne kadar parayla gireceği, önemli mi?
- İster milyoner olun, ister Türkiye'nin en ünlü ailesinden gelin, şansınız diğer herhangi bir lise mezunuyla aynı. Ama elbette orada çalışabilecek bir eğitime sahip olmanız, İngilizce bilmeniz ve orada kendi ayaklarınızın üzerinde durabilecek biri olmanız önemli kriterler... Ama buradaki tapularınız, banka hesaplarınız bir anlam taşımıyor.

- Bir Amerikan bankasına 1 milyon dolar yatırdığınız zaman da Green Card için başvurabiliyormuşsunuz...
- O, yasanın size sunduğu başka bir olanak. Evet, 1 milyon dolarla gelip, Amerika'da 10 kişiye istihdam sağlayacak bir iş kuracağınızı garantilerseniz, Green Card için başvurabilirsiniz, bu doğru.

- Green Card sahibi olmak ne anlama geliyor, Amerikan vatandaşı olmaktan ne farkı var?
- Orada yasal olarak çalışabilme, mal sahibi olabilme gibi haklara sahipsiniz. Ama seçimlerde oy kullanamazsınız, hatta hiçbir yerde oy kullanamazsınız, okul yönetimindeki başkan seçimlerinde bile... Diyelim ki üzerinizde esrar ile yakalandınız, başınız bir Amerikan vatandaşından çok daha fazla derde girer. Çünkü göçmen yasaları, suçlar konusunda çok katı. Tüm bunların yanında bir Amerikan vatandaşı gibi vergilerinizi ödemeniz gerekiyor. Orada sürekli olarak yaşamıyor ya da çalışmıyorsanız bile neden vergi ödememeniz gerektiğini ispatlamak zorundasınız.

- Bir de giriş-çıkış durumu var. Yani bir kere Green Card sahibi oldunuz mu, bu hak sizde ebediyen kalamıyor, bildiğim kadarıyla...
- Bunun için belirli şartlara uymanız gerekiyor. Bu hakkı kazandıktan sonra, "İyi, ama ben başka bir ülkede yaşayacağım, burada kalamam," demeniz, hoş karşılanmıyor. Diyelim ülke dışında bir işe girdiniz, bu da incelemeye alınan bir durum. Ama bunun için "Yılda iki kez ya da üç kez Amerika'ya gidip gelmelisiniz," diyemem. Çünkü bu iş durumunuza, pozisyonunuza göre değişebiliyor. Ama bir kez gidip gelmenin yeterli olmadığı kesin.

- Amerikan vatandaşlığına geçme hakkı nasıl elde ediliyor Green Card aldıktan sonra?
- Beş yılın ardından başvuru yapabilirsiniz. Ama bu beş yılın, en az yarısını günü gününe Amerika'da geçirmiş ve bu dönemde vergilerinizi ödemiş olmalısınız.