kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Green Card vaat eden adreslere dikkat

İlknur K. AKMAN
30.09.2007
Amerika'da yaşama hayali mi kuruyorsunuz? Green Card'ın 2009 talihlileri arasında olmak için yapılması gerekenleri, Amerikan göçmenlik hukuku danışmanı Maria Lianides Çelebi anlattı..
- Bu kartın adı neden 'green' yani yeşil kart? Orijinal rengi olduğu için mi?
-
Aslında bu halk diline yerleşmiş bir şey. Eskiden kartın orijinal rengi yeşildi, evet. O yüzden de insanlar arasında adı 'Green Card' olarak anılmaya başlandı ve öyle de kaldı. Ama şimdi rengi değişti, daha çok griye çalan bir renkte.

- Bu kart başvurusunu kabul eden birçok yer var Türkiye'de. Üstelik başvuru formları ve tüm işlemler için para da alıyorlar...
- Bu konuda çok dikkatli olmalısınız, çünkü Amerikan hükümetinin Green Card başvurularını kabul ettiği tek bir yasal adres var. O da: www.dvlottery.state.gov internet adresi. Burada başvurularla ilgili her tür bilgi ve form mevcut. "Green Card veriyoruz," ya da "Size danışmanlık yapalım," diyen hiçbir yere kanmayın. Formunuzu doğru şekilde doldurmanız yeterli. Üstelik bu da ücretsiz. Sizden istenen, hakkınızdaki her bilgiyi bu forma yazmanız. Resminiz mutlaka olmalı, hatta boyutu istenen ölçüyü asla aşmamalı. Bu detaylar çok önemli.

- Peki ufak bir yanlış, neyi değiştiriyor?
- Her şey boşa gidebilir, çünkü bilgisayar ayırıyor formları. Diyelim siz söylenilen yere isminizi doğru şekilde yazmadıysanız ya da resminizi farklı bir yere yapıştırdıysanız, bilgisayar onu görmediği için sizi hemen kenara atıyor. Ama işin sonrası da var. Resim, isim her şey yerli yerinde diyelim... Ne var ki çocuğunuz olduğunu yazmadınız...

- Belki eşinizden ayrıldınız ve çocuğunuzu yanınıza almayacaksınız...
- Hiç fark etmez. Bir çocuğunuz var veya eşinizden ayrılmışsanız da bunu mutlaka belirtmeniz gerek. Çekilişi kazanıp, daha sonra mülakatta bu yüzden Green Card hakkını kaybeden çok insan tanıdım.

- Benim kulağıma gelen şöyle bir şey var, azınlıklara öncelik tanındığı söyleniyor Green Card verilirken, doğru mu?
- Hayır, kesinlikle böyle bir şey yok. Sizin dininiz ya da hangi etnik gruptan olduğunuz, size bir ayrıcalık getirmez. Bu mümkün değil.

- Kaç kişi başvurabiliyor ve kaçına Green Card veriliyor?
- 50 bin başvuru alınıyor ve bunun yaklaşık 10 bini Green Card almaya hak kazanıyor.

- Formu düzgün doldurduğumuzu ve bilgisayar çekilişini kazandığımızı düşünelim. Sonrasındaki mülakat nasıl bir şey, son karar orada mı veriliyor?
- Elbette, çekilişi kazanmanız ve size "Congragulations!", yani çekilişi kazandığınıza dair tebrik mektubunun gelmesi tek başına bir şey ifade etmiyor. Kim olduğunuz, o güne dek herhangi bir suç işleyip işlemediğiniz, her şeyiniz araştırılıyor. Formdaki bilgilerin doğru olup olmadığının kesinleştirilmesi gerekiyor önce. Ve bu görüşmeler, karşı tarafa sizin hakkınızda pek çok ipucu veriyor. Mülakattan geçmezseniz, Green Card hakkınızı kaybediyorsunuz.

- Kimler başvurabiliyor peki, isteyen herkes mi?
- 18 yaşını doldurmuş, lise diploması olan herkes. Lise diplomanız yoksa, en az iki yıllık iş tecrübeniz olmalı. Marangoz, kaportacı gibi daha çok ustalık isteyen işler... Bu arada tüberküloz ya da HIV virüsüne rastlanmış kişiler kabul edilmiyor.

- Bu yıl 2009'un başvuruları kabul edilecek sanırım. Başvuru tarihleri nedir?
- 3 Ekim-2 Aralık. Tabii Amerika ile saat farkını göz önünde bulundurmanız gerek. Burada 3 Ekim sabahı, oradaki internet sitesi aktive olmayacaktır. Akşamı beklemelisiniz. Bir de asla birden fazla form göndermeyin, o zaman otomatik olarak kura dışı kalırsınız.
Haberin fotoğrafları