kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bize de nizam vereceklermiş! "Irak’ı demokratikleştireceğiz’ diye bu hale getirenler bize de dönüp diyor ki; size de ılımlı İslam’la nizam vereceğiz! Ve AKP denen, Müslümanlar’ın dini hassasiyetlerini istismar ederek iktidar olan parti de buna eş başkanlık yapıyor. Şimdi ben ne diyeyim başka?"

'Ilımlı İslam'a götürülen bir Türkiye dinsizliğe gider!'

Şirin sever
30.09.2007
Ilımlı İslam, İslam'dan istifa etmenin adıdır! Ilımlı İslam diye bir din yok! Türkiye ılımlı İslam'a götürüldüğü sürece dinsizliğe gider. Kuran'ın anladığı manada bir dinin adı sadece İslam'dır" ..
-İlahiyatçı değil, siyasetçi kimliğinizi ısrarla vurguluyorsunuz. Neden rahatsızsınız bundan?
- Ben rahatsız olmuyorum; birileri rahatsız oluyor.

- Kim birileri dediğiniz?
- Siyasetçiler! Yani ilahiyatçı kimliğini kullandığın zaman bunu din istismarı gibi lanse ediyorlar. Onun için ben oralara girmek istemiyorum. Yani siyasetçiler ne kadar din konuşuyorsa ben de o kadar konuşayım!

- Dini anlamda yadsınamayacak bir kimliğiniz var ama sizin.
- O kimliğim devam ediyor yeri geldiğinde, bilgimden gerektiği kadarını ortaya koyuyorum. Ama ikide bir dini oraya sokmak, ikide bir ekranlarda din konusunda konuşmak doğru değil. Bakın benim üç kimliğim var; felsefeci, ilahiyatçı ve hukukçu kimliğim... Şimdi siyasetteyim hukukçu kimliğim öne çıkıyor, onu gündemde tutuyorum. Bu benim en doğal hakkım! Türkiye'nin meselelerine de bir ilahiyat hocası olarak çözüm aramıyorum; bu meseleleri pratik olarak çözmeye talibim.

- O zaman konuya girelim. 'İslam siyasallaştırılıyor, din saltanat aracına dönüştürülüyor' diyen biri olarak Türkiye'deki durumun fotoğrafını çekseniz ne dersiniz?
- Bugün, İslam dini İslam'ın düşmanları tarafından Müslümanlar aleyhine kullanılıyor.

- Kimi kastediyorsunuz?
- Hıristiyan güç odaklarını kastediyorum; Batı'yı... İçeride de bunlarla işbirliği yapan, dini siyasal çıkarları için kullanan, yüreklerine, vicdanlarına ve ruhlarına asla din girmemiş ikiyüzlü ekipler var. Onları buldu Batılı, şimdi onları kullanıyor.

- AKP'yi mi kastediyorsunuz?
- Sade AKP değil, bir yığın... Ama iktidarda olanlar bunların ta kendileridir. -

Niye bu işbirliğini yapıyorlar peki?
- Menfaatleri için! Bunu kendilerine sorarsınız... Yani Türkiye'de son yıllardaki havanın arka planını karıştırdığınız vakit menfaatin ne demek olduğunu anlarsınız. Niçin belediyelerden Türkiye'de siyasete geçiş dönemi açıldı? Çünkü Türkiye, belediyeler tarafından soyuluyor, soyulan paralarla da Türkiye'yi yönetmenin keyfine varmak üzere siyasete geçiyorlar.

- Peki bugün yaşanan gerilimin adını nasıl koyuyorsunuz; Türkiye'de iki taraf oluştu 'Yaşam tarzım elimden alınacak' kaygısı yaşayanlar ve 'ötekiler'...
- Ben ötekiler diye bir şey kullanmadım...

- Siz kullandınız demiyorum, ben soruyorum şu anda... Bekir Coşkun'un yazdığı gibi insanı kendi dininden korkar hale getiren nedir?
- Müslümanlar dininden asırlardır korkuyor; bugünün olayı değil bu. Biz niçin dedik ki 'Bugün İslam adı altında iki tane din var' diye... Birisi Kur'an'daki İslam, diğeri de Kur'an'dan onay almayacak uydurma İslam! Kur'an'daki İslam'ı ne istismar edebilirsiniz ne siyasete alet edebilirsiniz; ya ona inanır mümin olursunuz yahut inanmazsınız. Ama Kuran dışındaki dini, uydurma İslam'ı, hurafe İslamı'nı istediğiniz gibi istismar edebilirsiniz. Siyasette de, ekonomide de, ticarette de, her alanda... Mesela Kuran der ki 'Allah eliyle aldatmayın!' O zaman ne yapacaksınız? Evvela dini yozlaştıracaksınız, sonra yozlaştırılmış İslam'ı Türkiye'ye dayatacaksınız. O hale geldik ki artık; din istismarı Türkiye'deki istismarcıları doyurdu, şimdi ta Amerika'nın öbür ucundan Neocon'lar (Amerikan yönetimindeki şahinler için kullanılıyor, yeni muhafazakârlar) istismar ediyor. İşte ılımlı İslam! Benim dinimin adını değiştirme görevi Neo-con'lara mı kaldı? Bu dinde bir ıslahat, bir reform, bir düzenleme yapılacaksa bunu Hıristiyanlar mı yapacak?

- Ilımlı İslam kelimesine şiddetle karşı çıkıyorsunuz...
- Ilımlı İslam, İslam'dan istifa etmenin adıdır! Ilımlı İslam diye bir din yok! Türkiye ılımlı İslam'a götürüldüğü sürece dinsizliğe gider. Kuran'ın anladığı manada bir dinin adı sadece İslam'dır.
Haberin fotoğrafları