kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Pazar SABAH 
GÜNTAY ŞİMŞEK

Devletin zirvesine füze kalkanlı özel jet

Devlet erkanının uzun uçuşlarında kullanması için sipariş verilen Gulfstream G550 iş jeti, yüksek güvenlik sistemi ile dikkat çekiyor. Füze koruma sistemi bulunan jet, birçok devlet başkanının da tercihi.
Türk Hava Yolları (THY), cumhurbaşkanı, başbakan ve diğer devlet erkanı için oluşturulan VIP Uçak Havuz Filosu için, Amerikan Gulfstream şirketine G550 tipi jet sipariş etti. 2009 yılının ilk çeyreğinde teslim alınacak olan G550, şirkete direkt sipariş edildi. Uçak, devlet erkanının kullanıma sunulacağı için de özel hazırlanacak. Şu an kullanılmakta olan Gulfstream'in diğer modelleri ise iade edilecek. Filo yenileme kapsamında sipariş edilen uçak dünyanın en iyi iş jeti konumunda. G550 uzun menzilli, geniş gövdeli jet sınıfında yer alıyor. G550'nin diğer özellikleri ise şöyle:

* Dünyada birçok devlet ve hükümet erkanının kullandığı G550'de füze koruma sistemi mevcut. İki motorlu uçağın motorlarından birisi arızalansa dahi tek motorla uçuş konforundan hiç ödün vermeden, normal uçuşunu sürdürüyor.

* Jetin bir diğer özeliği kısa mesafeli pistlere rahatlıkla inebilmesi. Jetin inişi için 844 metre uzunluğunda bir pist yeterli.

* Mevcut jetlerin havalandırma sisteminin aksine, bu jetin kabinine dışarıdan sürekli taze hava veriliyor. Yine kabin içi basıncı diğer jetlere oranla daha yüksek olduğu için havada rahat bir çalışma ortamı sunuyor ve jet lag'in etkisini en aza indiriyor.

* Uçuş tavanı 51 bin feet, yani 15 bin 545 metre. Normal ticari uçaklardan çok daha yüksek uçuş tavanına sahip, normal hava trafiğinin üstünde uçuyor.

* Geliştirilmiş Görüş Sistemi (Enhanced Visiual Gudiance-EVS), uçağın kötü hava şartlarında yerden destek görmese bile havalimanlarına rahatlıkla inip kalkabilmesine imkân sağlıyor.

* Kıtalararası uzun uçuşlar yapabilen G550, İstanbul'dan Los Angeles'a yakıt almaksızın direkt gidebiliyor.

* Fiyatı, kabin içi donanımına göre 55-60 milyon dolar arasında değişiyor.