kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

3 yıl rüşvet cezasını askeri yargı az buldu

ANKARA
Irak'tan çalınan eserlerin Suriye'ye gömüldüğünü öğrenen Türk albay ve astsubay sınır karakol komutanına 300 bin dolar rüşvet teklif edince iki asker 3'er yıl hapis cezası aldı. Askeri Yargıtay cezaları az bulup kararı bozdu..
İLİŞKİLİ HABERLER
3 yıl rüşvet cezasını askeri yargı az buldu
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli bir albay ile Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan bir astsubayın, ABD'nin Irak'ı işgalinden sonra yağmalanan müzelerden çalınan tarihi eserleri Suriye'den kaçırmak için yaptıkları "sınır ötesi hazine harekatı", Hatay'da sınır karakolunda görevli komutanın dürüstlüğü sayesinde önlendi. "PKK'dan önce eserleri almamız gerekiyor" diyen albay ile 300 bin dolar rüşvet öneren astsubay askeri mahkemede "rüşvet vermeye teşebbüs" ten 3'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, Askeri Yargıtay Daireler Kurulu cezaları yetersiz bulunca sanıkların yeniden yargılanmasına karar verildi.

GÖMÜLDÜĞÜ YERİ ÖĞRENDİ
ABD'nin Irak'ı işgalinden sonra özellikle Bağdat'tan paha biçilmez tarihi eserler kaçırıldı. Bu eserlerden bazılarının Türk sınırına yakın bölgede Suriye'de gömüldüğü yeri öğrenen Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Doktrin Komutanlığı'nda görevli Albay S.A. ile Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan Astsubay A.U. sınır ötesine geçmek için müthiş bir plan yaptı. Albay S.A. 6-7 Kasım 2003'te yıllık izin alarak İskenderun'a gitti ve Orduevi'ne yerleşti. Astsubay A.U. da aynı tarihlerde doktor raporuyla üç günlük istirahat alarak İskenderun'a geçti. Albay, Suriye sınırındaki Alim Hudut Karakoluna geçerek kimliğini gösterdi ve karakol komutanı Kıdemli Başçavuş H.A.'ya, "Sınırın hemen karşısında, Bağdat soygunundan kalma tarihi eserler gömülü. Yarım saatlik işimiz var. Eserleri alacağız" diyerek, Suriye'ye geçmek için izin istedi. Ancak karakol komutanı izin vermedi. Albay sınırı geçmekte başarılı olamayınca devreye Özel Kuvvetler'de görevli Astsubay girdi. Astsubay A.U. sınır karakol komutanını aradı. Astsubay A.U. "Sana da 300 bin dolar veririz. Miktar biraz oynayabilir" diyerek rüşvet teklif etti. Sınır Karakol Komutanı Kıdemli Başçavuş H.A. teklifleri reddetmekle kalmayıp şikâyette bulundu. Dava sonunda Askeri Mahkeme albay ve astsubayı, rüşvet suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırdı, ardından hapis cezasını 3 yıla indirdi ve erteledi. Ancak Askeri Yargıtay Daireler Kurulu sanıkların cezaları yetersiz bulunca sanıkların yeniden yargılanmasına karar verildi.