kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Nobel fizik ödülü Fert ve Grünberg'in

Yeni Haber
2007 Nobel Fizik Ödülüne Fransız Albert Fert ve Alman Peter Grünberg, "dev manyetik dirençle" (GMR) ilgili çalışmaları nedeniyle layık görüldü.

Nobel komitesinin açıklamasında, bilgisayarın sabit disklerine kayıtlı bilgilerin okunması tekniğinde devrim yaptıkları için Fert ile Grünberg'e bu ödülün verileceği belirtildi.

İki bilim adamının GMR teknolojisini, 1988'de ayrı ayrı yürüttükleri çalışmalarda keşfettikleri kaydedildi.

Fert ve Grünberg'in keşfettiği GMR teknolojisinin enformasyon ve iletişim alanına büyük etkisi oldu. Özellikle günümüzde tüm sabit disklerde kullanılan okuyucu kafaların yapımına imkan veren bu teknolojiyle sabit disklerin kapasitesi de artırıldı.

Ödüle layık görülen bilim adamlarından Fransız Albert Fert (69) 1995'ten beri Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi ve Fransız Thales Grubu'nun kurduğu birliğin bilim müdürü görevini üstleniyor.68 yaşındaki Peter Grünberg de Almanya'da Forschungszentrum Jülich Enstitüsü'nde profesörlük yapıyor.

Nobel Fizik ödülü, geçen yıl, evrenin başlangıcına ışık tutan çalışmaları dolayısıyla Amerikalı bilim adamları John C. Mather ve George F. Smoot'a layık görülmüştü.Ödüller sahiplerine 10 aralıkta verilecek.

AA