kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Muhalefette Gül çatlağı

ANKARA
Meclis anayasa Komisyonu, referanduma sunulacak Anayasa paketinin geçici iki maddesinin çıkarılmasını kabul etti..
Anayasa Komisyonu'nda, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı ile ilgili yeni bir tartışma yaşanmasını önlemek için hazırlanan anayasa değişiklik teklifi, AK Parti ve MHP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. CHP'nin referandumun tamamen iptalini istediği görüşmelerde MHP ile CHP birbirlerini suçladı. Genel Kurul'da yarın birinci tur oylaması yapılacak değişiklik, 21 Ekim'de referanduma sunulan anayasa paketinin 11. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini düzenleyen geçici maddelerini kaldırıyor. Komisyondaki görüşmeler sırasında DSP, "oylamaya başlamış pakette değişiklik yapamazsınız"; CHP ise "Bu iki maddenin kaldırılması yeterli değil. Tüm paketi geri çekelim. Bu konu AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliği kapsamında ele alınsın" önerisi getirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ise YSK'nın böyle bir karar alamayacağını söyledi.

MHP VE AKP İŞBİRLİĞİ
MHP'li Faruk Bal, AK Parti'ye iki öneri götürdüklerini bunlardan birinin referandum paketinin çekilmesi, diğerinin ise iki maddenin metinden çıkartılması olduğunu söyledi. Bal, AK Parti'nin ikinci öneriyi kabul ettiğini, kendilerinin ikisine de destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Daha sonra yapılan oylamada iki maddenin metinden çıkartılması AK Parti, MHP ve DTP'nin oyları ile kabul edildi.

MUHALEFET TARTIŞTI
CHP'li Atilla Kart, Başbakan Tayyip Erdoğan'a yüklendi ve "Tamamen misilleme mantığıyla devleti yönetmeye çalışan bir siyasi anlayışı görüyoruz" dedi. Kart, referandumda "evet" çıkması halinde Gül'ün şimdiye kadarki kararlarıyla ilgili meşruiyet tartışması yaşanacağını savundu. Kart, MHP'yi de "AKP'nin dayatmacı anlayışına omuz veren siyasi bir anlayış gelişiyor" diye üstü kapalı eleştirdi. MHP'li Bal bunun üzerine "AKP'ye en büyük desteği, Erdoğan'ı Başbakan yapan CHP vermiştir. Biz 22. dönemdeki kavganın devamını istemiyoruz. Biz MHP olarak kavganın tarafı olmayacağız" dedi. Bal, cumhurbaşkanlığı tartışmalarıyla parlamenter sisteme "ara rejim" gölgesinin düşmesini istemediklerini belirtti. Bal, referanduma sunulan paketi, "e-muhtıraya, Anayasa Mahkemesi'ne misilleme harekâtıdır" diye değerlendirdi.