kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Müjde! Babylon'a kardeş geldi

Mirey Mesayyah
Pozitif şirketi, müzikseverleri dünya müzikleriyle buluşturduğu mekânı Babylon'a kardeş bir yer açtı. Asmalımescit'te, Babylon'un yanında açılan 'Lounge', yemekleriyle de öne çıkıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Müjde! Babylon'a kardeş geldi
Onlar, müzik sevdalarını işe dönüştürmeyi başaranlardan... Pozitif adını verdikleri şirketi 1989 yılında kuran Cem Yegül ile Mehmet ve Ahmet Uluğ kardeşler, bugün bu şirket bünyesinde 65 kişi çalıştırıyorlar. Afrika müziğinden yola çıkan grup, caz, rock, dünya müzikleri, elektronika gibi çeşitli türleri, festival ve performans mekânları Babylon'da düzenledikleri konserlerle Türk müzikseverleriyle buluşturuyor. Pop müziğin dışında tüm müziklere açık olan grubun, ayrıca Doublemoon Records adlı bir plak şirketi, Pozitif Edition adında bir de edisyon şirketi bulunuyor. RH Pozitif Manegment adı altında da sanatçı menajerliği yapıyorlar. Ankara Koleji'nden başlayan dostuklarını üniversitede de sürdüren Mehmet Uluğ ile Cem Yegül, yanlarına Ahmet Uluğ'u da alarak gençlik yıllarında başlayan müzik sevdalarını, bugün bu boyutta bir işe dönüştürmenin keyfini yaşıyorlar.

İŞ BÖLÜMÜ YAPIYORLAR
Grupta, Babylon mekânları ve yeni stratejilerin geliştirilmesi Mehmet Uluğ'dan soruluyor. Plak ile edisyon şirketleri ve tüm dış ilişkilere ise Cem Yegül bakıyor. Finansal bölüme ve uygulamaya da Ahmet Uluğ imza atıyor. Yeni açılan ve yalın bir dekora sahip olan 'Lounge', Babylon'un tam yanında. Hatta iki mekâna geçiş sağlayan bir de kapı var. Duvarlarında, kendilerine duygusal açıdan çok şey ifade eden ve organize ettikleri ilk konser olan Sun Ra grubunun, Beyoğlu'ndaki görüntülerinin posterleri asılı. 27 Eylül'de hizmete giren Lounge ile ilgili sorularımızı Mehmet Uluğ yanıtladı.

- Babylon Lounge'un konsepti nedir? Neden açtınız burayı?
- Lounge'u kurarken ana fikrimiz, Babylon'un var olan yapısına bir açılım getirmekti. Babylon konserlerinden önce ya da sonra, insanların yemek yiyebilecekleri ya da takılabilecekleri bir mekân yoktu. Bu mekân sayesinde insanlar artık konserden önce gelip arkadaşlarıyla rahat bir ortamda buluşacaklar. Hatta konser arasında bile bu tarafa geçerek daha rahat sohbet edebilecekler. Ben zaten çok fonksiyonlu mekânları hep beğenmişimdir. Tek bir mekân bazen sıkıcı olabiliyor. Ama iki alternatif olunca yer değiştirme imkânı doğuyor, bu da mekâna zenginlik getiriyor. Babylon'a bitişik bu binayı bulunca hemen projemizi hayata geçirdik. Burası, sabahtan akşama açık olan, canlı müzik olmayan, yemek ve içecek servisi veren rahat bir mekân olsun istedik. Lounge'un amacı, insanlara düşük sesli müzik dinletip yemek ve içki sunmak, laptoplarıyla çalışabilecekleri, arkadaşlarıyla sohbet edebilecekleri rahat bir ortam sağlamak.

- Mönüsünde neler var?
- Burada dünya lezzetleri sunuyoruz. Lounge'un mönüsü daha çok bistro tarzına uygun seçeneklerden oluşuyor. Fransız, Arap, Meksika mutfaklarından örneklerin yanı sıra makarnalar ve ızgara çeşitleri de olacak. Tapenade, babaganuş, guacamole birkaç örnek.

MÜZİK İLK AMAÇ

- Nedir bu prensipler?
- Babylon'un kurulduğu 1999 yılından beri odak noktası her zaman için müzikti. Kuruluş aşamasındaki hedefimizde hiçbir zaman insanlara içki içirmek, yemek yedirmek ya da birbirlerini görebilecekleri bir mekân yaratmak yatmıyordu. Her zaman müzik ilk amacımızdı. Bence Babylon'un sekiz yıldır bu kadar tutulmasının sebebi de sunduğumuz müzik. Çok geniş bir yelpaze sunuyoruz, cazdan dünya müziğine, rock'tan elektronik müziklere, Türk müziğinden her türlü deneysel müziğe kadar gidiyor. Biz yapı itibariyle klasik müziğe yer vermiyoruz, çünkü daha çok akustik bir düzenleme gerekiyor. Bir de pop müziğine yer vermiyoruz, oda bizim ilkelerimizin dışında olduğu için. Bu iki türün dışında hemen her tür konser oluyor. Ticari kaygılardan önce sanat değeri olan yaratıcı müzik türlerine değer veriyoruz. Her yerde duyulmayan alternatif müziğin peşindeyiz.
Haberin fotoğrafları