kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Askerler kurşun yağdırdı

Myanmar'da ordu, rahipler öncülüğünde demokrasi isyanı başlatan yüz bin göstericiye en sert uyarıda bulundu. 3 bin kişinin öldüğü 1988 isyanındaki gibi otomatik silahlarla kalabalığa ateş açtı..
Cunta yönetimi, 19 yıl önceki korkunç katliamı tekrarlayacak mı? Dün yaşanan ordu "saldırısı", bu sorunun yanıtını verir nitelikte... 10 gündür rahiplerce sürdürülen demokrasi yanlısı sessiz yürüyüşlere karşı sokağa inen ordu, otomatik silahlarla göstericilere rast gele ateş açtı. Manastırlara sığınan rahipleri yerlerde sürükledi. Dünya liderleri ve medyası, 1988'de 3 bin kişinin öldüğü, gözaltındakilerden ise bir daha haber alınamadığı kanlı baskının yinelenmesinden korkuyor. Sokağa çıkma yasağına karşın on binlerce rahip dün de ülkenin en büyük kentlerinden Yangon'da gösterilerini sürdürdü. Sokaklarda megafonlarla dolaşan askerler, "Dağılın, evlerinize dönün, yoksa ateş edeceğiz" uyarısında bulundu. Gösteri sürünce kalabalığa ateş açtı. 9 kişi yaşamını yitirdi.

'SUU KYİ CEZAEVİNE KONDU'
Ölenler arasında Japon bir foto muhabirinin de olması, Japonya'nın protestosuna neden oldu. Gözaltına alınan en az 100 kişinin kamyonlarla bilinmeyen bir yere götürüldüğü kaydedildi. Bir görgü tanığı, "Manastırın kapılarını arabalarla parçalayıp camları kırdılar. Direnenlere göz yaşartıcı gaz sıkıp plastik mermi yağdırıldı" dedi. 11 yıldır ev hapsinde olan demokrasi yanlısı muhalefet lideri Aung San Suu Kyi'nin cezaevine gönderildiği öne sürüldü. Myanmar halkı ise ülkedeki durumu internet sitelerinden duyurmaya çalışıyor. Sein Khaloke adlı bir vatandaş, "Rahipler dünyada barış sloganıyla yürüyor", bir başkası ise "Umarım ülkem 1988'deki gibi kan gölüne dönmez" diye yazdı.
Haberin fotoğrafları