kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
J. Biden

Amerika Senatosu, Irak'ın üçe bölünmesini kabul etti

Hükümet için bağlayıcılığı olmayan taslağın siyasi baskıya dönüşmesi mümkün. Iraklı Türkmenler sert çıktı: Dördüncü bölgeyi de biz ilan ederiz..
ABD, arkasında nasıl bir Irak bırakacağının ilk sinyalini verdi. Bosna örneğinden hareket eden Amerikan Senatosu, önceki gün 23'e karşı 75 oyla Irak'ın gevşek bir federatif yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını kabul etti. 1995'te Bosna Hersek'i Boşnak, Hırvat ve Sırplar arasında bölen Dayton Anlaşması'nı hatırlatan tasarı, Irak'ı Kürt, Şii ve Sünni bölgelere ayırıyor. Bir bütün olarak korunan Bağdat, sınır güvenliğiyle petrol gelirlerinden sorumlu olacak. Senato'dan geçen planın bir bağlayıcılığı yok. Ancak Washington'da yükselmekte olan eğilimi yansıtması açısından önem taşıyor.

HILLARY'DEN DESTEK
Planın mimarı Demokrat Senatör Joseph Biden, kararın ABD askerlerinin çekilmesi için bir yol haritası olduğu görüşünde. Başkan Bush'un Irak politikasına ters düşen karara 26 Cumhuriyetçi senatör de destek verdi. 2008'deki seçimlerde Demokratların en güçlü başkan aday adayı Hillary Clinton, tasarıyı desteklerken rakibi Barack Obama oylamaya katılmadı.