kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bakan Atalay, Bolani ile birlikte.

Müzakerelerde 'sıcak takip' restleşmesi

Duygu GÜVENÇ -ANKARA
Terörle mücadele anlaşmasında sürdürülen müzakerelerde Irak, sınır ötesi faaliyetlere sınırlama getirilmesini ve bunun için izin alınmasını isteyince Türkiye rest çekti. Kritik 4. maddedeki uzlaşma, bugüne kaldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Müzakerelerde 'sıcak takip' restleşmesi
Irak'la terörle mücadele anlaşmasında sürdürülen müzakereler, 'sıcak takip' öngören maddede tıkandı. Irak heyeti, egemenlik haklarına saygı gösterilmesini ve sınır ihlallerine karşı olduğunu, anlaşma metnine koymak isteyince, imza tehlikesi yaşandı. Dün akşam geç saatlere kadar süren müzakereler sırasında Türkiye, "Irak'tan kendi güvenliğine karşı gelecek her türlü tehdide karşı müdahale edeceği" restini çekti. Bu kritik maddede uzlaşma bugün Irak İçişleri Bakanı Cevat Bolani ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın buluşmasına kaldı.

ORTAK HAREKET KARARI
SABAH'ın ele geçirdiği anlaşma metninde Türkiye ve Irak, terörist unsurlara ve cemaatlere karşı birlikte mücadele etme sözü verdi ve aralarında PKK, Kongra-Gel Asarul Suni, Asarul İslam, El-Kaide ile terör örgütü ve cemaatlerinin neden olduğu terörist eylemlere karşı birlikte hareket etme kararı aldı. Anlaşmada, iki ülke arasında Saddam Hüseyin döneminde imzalanan anlaşmalara da yer verildi. Böylece Saddam döneminde imzalanan adli yardımlaşma anlaşması başta olmak üzere teröristlerin iadesi için BM kararları ve iki ülkenin taahhütleri anımsatıldı. Anlaşmada, yer alan maddeler ise şöyle:

1- İki ülke karşılıklı olarak toprak bütünlüğünü korumaya, güvenliğini tehdit eden unsurlara karşı gerekli önlemleri almayı taahhüt etti.

2- Terör örgütü ve cemaatlerinin finansman, yayın organı, lojistik ve silah desteği, siyasi faaliyetleri ve silahlı eğitim imkanlarına karşı birlikte hareket edilecek. İki devlet, PKK kamplarına ise metinde ismen yer vermedi.

3- Anlaşmanın en geç bir ay içerisinde uygulanması istenirken, bu amaçla istihbarat ve bilgi alışverişinin sağlanması, kırmızı bültenle aranan teröristler hakkında bilgi alışverişinin yapılması kararlaştırıldı. Ankara ve Bağdat büyükelçilikleriyle sınır noktalarında birer irtibat bürosu oluşturulması taahhüt edildi.

4- Anlaşmanın en tartışmalı maddesi ise sınır ötesi operasyonlar konusunda yaşandı. Irak heyeti Türk askerinin sınır aşan faaliyetlerine sınırlama getirilmesini ve bunun için izin alınmasını isterken, Türk heyeti BM sözleşmesine göre, müdahale hakkı olduğunu anımsattı. Maddede henüz uzlaşma sağlanamadı.

5- Anlaşmayla Irak, kendi vatandaşı olan teröristleri kendi ülkesinde yargılama hakkını da elde etti. Ancak, Türkiye'nin ısrarıyla Irak'ta yargılanacaklar kapsamına teröre her türlü dolaylı veya doğrudan destek verenler dahil edildi.

6- Anlaşmanın uygulanması için iki ülke içişleri bakanlıkları bünyesinde koordinasyon kurulu oluşturulması ve anlaşmanın denetiminin de bu kurul tarafından düzenli olarak yapılması kararlaştırıldı.

7- Anlaşmanın her ülkenin kendi hukukuna göre onaylandıktan sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.