kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hou Hanru

Atatürk'ü eleştiren Çinli küratöre destek

HABER MERKEZİ
İKSV, İstanbul Bienali katalogundaki Atatürk'ü ve Kurtuluş Savaşı'nı eleştiren sözleriyle tepki çeken Çinli küratöre sahip çıktı: Sanatçı düşüncesinde özgürdür..
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV), 10'uncu İstanbul Bienali kataloğunda Atatürk ve Kurtuluş Savaşı'nı eleştiren ifadeler kullanması nedeniyle büyük tepki çeken Çinli küratör Hou Hanru'ya sahip çıktı. Vakıf tarafından önceki gün Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından yapılan kınamaya verilen yanıtta, "Sanatçı düşüncelerinde özgürdür" denildi. San Francisco'da bulunan küratör Hou Hanru ise İKSV'nin açıklamasının dışında konuyla ilgili bir yorum yapmayacağını belirtti.

'SANATSAL BAKILSIN'
Vakıf Yönetimi, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Nazan Erkmen tarafından açıklanan bildiriyi üzülerek okuduklarını ve sanatla siyasetin ilişkisi anlamında büyük titizlik gösterdiklerini ifade etti. Bienal kataloğunun açılış yazısında Hanru'nun Atatürk'e "anti-hümanist", Kurtuluş Savaşı'na ise "tepeden inme bir dayatma" ve "Kemalist Proje" nitelemesi Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerince önceki gün kınanmıştı. Vakıftan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Küratörümüz Hou Hanru bu düşüncelerini Çağlar Keyder, Sibel Bozdoğan, Reşat Kasaba gibi önde gelen bilim adamlarının kitaplarından yararlanarak geliştirmiş ve sözlerini bu kaynaklardan yaptığı alıntılarla desteklemiştir. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Sayın Nazan Erkmen'den siyasal yaklaşımlardan önce Bienal'e sanatsal açıdan bakması ve bu konuda eleştirilerde bulunmasını beklerdik."