kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Enerjide açığı gören Akfen 2 milyar $'lık yatırım yapıyor

HACER GEMİCİ
Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda elektrik sıkıntısı çekeceğinin netleşmesi ile birlikte dev gruplar ithal kömür ve doğalgaz santrali kurmak için yarışa girdi. Son olarak listeye 2 santralle Akfen Grubu da eklendi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Enerjide açığı gören Akfen 2 milyar $'lık yatırım yapıyor
Türkiye'de enerji arz açığının 2009'da, hatta önümüzdeki yıldan itibaren baş göstereceğinin öne sürülmesi ile birlikte büyük grupların enerji yatırımlarına ilgisi de arttı. Özellikle arz açığının gündeme getirildiği 2007 Mayıs'ından itibaren dev şirketler Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) önüne lisans başvurusu için adeta yığıldı. Aralarında Sabancı Grubu'nun Enerjisa'sı, Aksa, Goldaş'ın sahibi Yalınkaya Grubu, İçdaş, Limak'ın patronu Nihat Özdemir'in Limgaz'ının da bulunduğu geniş listeye son olarak Hamdi Akın'in şirketi Akfen de eklendi. Geçtiğimiz haftalarda Ömer Bağcı'nın 4 şirketi satın alarak sektördeki şirket sayısını 11'e çıkaran Hamdi Akın, bu kez sıfırdan iki termik santral yapmak üzere EPDK'ya başvurdu. Kendine yer olarak Karadeniz'i seçen Akın, gerekli izinleri alır almaz yatırımlara başlayacağını ifade etti.

'BEKLEMEK YOK'
Akfen'in Sinop/Erfelek'te yapmak istediği ve ithal kömüre dayalı olan termik santralinin kurulu gücünün 1.600 MW olacak. Söz konusu santralin yatırım bedelinin yaklaşık 1.467 milyar doları bulması bekleniyor. Akfen'in Karadeniz'deki bir diğer santrali için kendine belirlediği yer ise Samsun. Doğalgaz ile çalışacak olan Samsun 19 Mayıs Enerji Santrali'nin kurulu gücü 800 MW olacak. Bu santral için belirlenen yatırım bedeli 570 milyon dolar. İki termik santral için yaklaşık 2 milyar dolar harcamayı göze alan Akfen şimdilik yola yalnız çıkmış görünüyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Türkiye'de enerjide zaten açık var. Bu açığın daha da artacağını tahmin ediyoruz. Termik santraller için şu anda bir alım garantisi yok. Ama garanti olmasa da biz bu yatırımları yapmakta kararlıyız. Lisans ve izin işlemleri biter bitmez yatırımlara başlayacağız" diye konuştu.

KARADENİZ'DE İHTİYAÇ VAR MI?
Öte yandan başta Akfen olmak üzere birçok firmanın kendine yatırım üssü olarak Karadeniz'i seçmesi kamuda tartışma konusu oldu. Yatırımların elektrik ihtiyacının yoğun olduğu Ege ve Akdeniz Bölgesi yerine Karadeniz'de yoğunlaşması üzerine elektrik KİT'lerinin Enerji Bakanlığı'na, "Bizim bu bölgelerde elektrik ihtiyacımız yok. Yatırımların elektrik ihtiyacının olduğu Ege ve Akdeniz'e kaydırılması gerekli" diye başvurduğu belirtiliyor. Bu arada arz tehdidi nedeniyle yatırım süresi daha kısa olan doğalgaz ve ithal kömüre dayalı santrallere yüklenilmesi de bir diğer eleştiri konusu olarak gündemi meşgul ediyor.

"Elektrikte açık ortada. İhtiyaç olacağı kesin. Sadece biz değil birçok yatırımcı grup enerji sektründe yer almak istiyor.

Henüz bu iki yatırım için yanımızda yabancı ortak yok. Şimdilik yola yalnız çıktık. Ancak devamında yabancı bir grup yanımızda olabilir.
Haberin fotoğrafları