kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Alan Greenspan

'Yaşananlar Asya Krizi'ni hatırlattı'

Eski Fed Başkanı Greenspan, ABD ekonomisinin durgunluğa doğru ilerlediğini söyleyerek, "Yaşananlar Asya ve Rusya Krizi ile benzerlik taşıyor" dedi..
Geçtiğimiz hafta merakla beklenen kitabının tanıtımı nedeniyle dünya medyasının odak noktası haline gelen ABD Merkez Bankası (Fed) eski Başkanı Alan Greenspan basın açıklamalarını sürdürüyor. Bir Amerikan televizyon programına demeç veren Greenspan, ABD ekonomisinin durgunluğa doğru ilerlediğini söyledi. Ancak bu dönemin tam olarak ne zaman başlayacağını tahmin etmenin mümkün olmadığını belirten Greenspan, "Durgunluğa doğru ilerliyoruz. Ancak bizi durgunluğa götüren şartlar çok belirsiz olduğu için herhangi bir tahminde bulunmak mümkün değil. Yalnızca şansın yüzde 50-50 olduğunu söyleyebiliriz. Gelişmeler şu yönde veya bu yönde gelişecek diyemeyiz" dedi.

BÜYÜK BENZERLİK VAR
Greenspan, Fransız La Figaro gazetesine verdiği demeçte ise ABD ekonomisinde yaşananların tüketicilerin alım gücünün mutlaka etkileneceğini belirterek konut fiyatlarında yaşanan düşüşün süreceğini söyledi. Piyasalarda yaşanan gelişmeleri Asya ve Rusya Krizi'ne de benzeten Greenspan şunları söyledi: "Elimde 1997-1998 yılından kalma grafikler var. Gördüğüm unsurlar farklı ancak kağıt üzerindeki eğriler aynı. Yatırımcıların hâlâ endişeli olduğu söyleniyor. Endişenin yok olması, fiyatlar konusundaki belirsizliğin ortadan kalmasına bağlıdır. Bu da varlıkların satış ve alışları esnasında ödenen miktarın belirli bir seviyeye kadar gerileyip sabitlenmesiyle olur. Ancak henüz bu noktadan uzaktayız" Yarın New York'ta düzenlenecek bir toplantıyla gerçekleştirilecek Uluslararası Para fonu (IMF) başkanlık seçimine de değinen Greenspan, başkanlığın en büyük adayı olarak gösterilen Fransız Dominique Strauss Kahn'ın, başkanlık için çok iyi bir tercih olacağı belirtti. Greenspan şöyle devam etti: "IMF üstlendiği misyonu yeniden gözden geçirmeli. Kurumun mevcut ortama ayak uydurabilmek için bir dizi yeni uygulamanın hayata geçirilmesi gerekiyor. Strauss Kahn bu tür kritik kararları alma yeteneğine sahip biri"