kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Alfa'nın iştahını Tara kesti!

Sağolsun, Rus Alfa'nın "Migros" iştahını ENKA'nın patronu Şarık Tara kesti! Rusya'da yüzde 50'şer payla ortak oldukları Ramenka'daki Koç hissesini, 542.5 milyon dolara satın alınca Rus Alfa'nın fon şirketi Altimo, "Ramstore olmadan bu olmaz!" diye Alfa'yı uyararak, Migros satışını izlemekten vazgeçti.
İddia ediyorum!
Rus şirketleri, kendi ülkelerinde bu kadar ballı ve bol para varken, iç pazar bu kadar renkli ve canlıyken, ne emlakta, ne finansta, ne de perakendede gelip Türkiye'ye yatırım yapar!..
Niye mi? Çünkü Rus şirketleri, değerini bulmuş hisseye asla yatırım yapmaz!..
Yaptığı yatırımın karşılığında hemen geri dönüş ister.
'Ucuz al, pahalı sat!' stratejisiyle iş yapar.
Olay bu kadar basit!..
O yüzden gerçekçi olalım ve perakendede "Türkiye'ye yatırım yapmak istiyoruz" diyen Rus Alfa Holding'i iyi analiz edelim.
Rusya'nın en büyük özel bankası Alfa Bank ile finansta, 1800 mağazadan oluşan Pyaterochka marketler zinciri ile perakendede büyük bir gücü temsil ediyor. Üstelik 'Reverse Take Over' finansman modeliyle ilginç bir evlilik yaptı. Alfa, küresel dünyanın enstrümanlarını çok iyi kullanıyor. Yöneticilerinin eğitimleri ve vizyonları çok iyi.
O yüzden, Alfa küresel likiditeyi izliyor, bölgesel güç olmaya çalışıyor. Yatırım yapmaktan korkmuyor ama yaptığı yatırımın 5 yılda kendini amorti etmesini istiyor.
Durum böyle olunca Alfa, sadece 25 milyar dolarlık portföy yöneten Altimo kanalıyla şirketlere kredi vermeye çalışıyor.
Tatlı paraya bayılıyor.