kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hepatitli Seydi Teğze de nakil oldu

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
İLİŞKİLİ HABERLER
Hepatitli Seydi Teğze de nakil oldu
Seydi Aydıroğlu'na bir kez kadavradan böbrek çıktı ama takılamadı. Hepatit C hastasıydı. Onların gözyaşlarını silen haber Akdeniz Üniversitesi'nden geldi. Prof. Dr. Alper Demirbaş, "Hemen gelin" deyince; Orhan Aydıroğlu eşine uyumsuz olan böbreğini verdi. Seydi Aydıroğlu, Türkiye'de ve dünyada kan ve doku uyumu olmadan böbrek nakil yapılan ilk Hepatit C hastası... 33 yaşındaki Seydi Aydıroğlu 10 yıl önce hastalanmış. Üçüncü çocuğuna hamileyken aniden sancılanan Aydıroğlu, erken doğum yaptıktan sonra yoğun bakıma alınmış. Bebeği ölürken onun böbrekleri iflas etmiş!

HEPATİT C KAPTI
Seydi Teyze'nin hikayesi insanın içini buruyor... Aksilikler bitmemiş. 2002 yılında diyaliz merkezinde Hepatit C hastalığı bulaşmış, bu diyalize bağlı olan hastaların en büyük kabuslarından biridir. Hastalığı taşıyan hastalar kadavra şanslarını da yitirirler, bu hastalığı taşımayan bir başkası listede onların önüne geçer. Seydi Aydıroğlu'nun da aynı şanssızlık başına gelmiş. 2006 senesinde İstanbul Numune Hastanesi'nde kadavradan çıkan böbrek, Hepatit C hastası olduğu için kendisine takılmamış.

SONUNDA İYİLEŞTİ
Kadavra umuduyla hastaneye koşup sonra olmuyor diye geri dönmek dünyanın en büyük yıkımlarından biri olur hasta için ben de aynı dönemi yaşamıştım. Eşi böbreğini karısına bağışlamak istemiş ama kan uyumsuz olduğu için geri çevrilmiş. Bu tür nakillerin mümkün olduğu haberini alır almaz ilk başvuranlar arasına girmişler. Prof. Dr. Alper Demirbaş Hepatit C'li olmasına karşın nakli yapabileceklerini söylemiş. Alper Hoca bu konularda gözü karadır, Hepatit C'li de olsa her hastanın eşit şansı olduğuna inanır. 21 Temmuz günü kan uyumsuz organ nakli ile karı-koca organ kardeşi de oldular.
Haberin fotoğrafları