kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Türkiye Malezya olabilir mi?

TÜRKİYE'Yİ Malezya ile mukayese etmek elma ile armudu toplamak gibi bir şey.
Malezya hakkında biraz bilgi vereyim: Malezya, 50 yıl önce bağımsızlığına kavuştu. Evvelce, Portekiz ve Hollandalıların, 1824'ten beri de İngiltere'nin hakimiyeti altındaydı. Malezya'da Müslüman olan Malaylar nüfusun % 60'ını teşkil ediyor. %30 civarında Çinli ve % 15 civarında Hintli ile kozmopolit bir yapı mevcut. Anayasada yer almasına rağmen, bu ülkede, bizim anladığımız manada bir laiklikten söz edilemez. Mesela, bir Fetva Konseyi, bunun yanı sıra, sadece Müslümanlara uygulanan özel yasa ve cezalar var. Ama bir Müslüman isterse farklı dine geçebiliyor. Resmi din İslamiyet, fakat anayasa, din özgürlüğünü teminat altına alıyor. Malezya'da, laiklik, devletin, farklı inançlar (Budizm ve Hindu) karşısında tarafsız davranması ve inancından dolayı baskı uygulamaması anlamına geliyor. Uzun yıllar İngiliz sömürgesi olarak kalan bu ülkede İslamiyet, aynı zamanda bir milli kimlik olarak önemli.
Başörtüsü ise, dinden ziyade etnik kimliğin sembolü. Malezya'da " sömürgeciliğin izlerini taşıyan laik yasalara " tepki duyup, şeriat isteyenlere rastlanıyor.
Malezya, federal bir devlet. 13 eyalet ve 3 federal bölgeden oluşuyor. Her eyaletin bir yasama meclisi ve başbakanı var. 13 eyaletin 9'unda Sultan, 4'ünde Vali idarenin başında. 9 eyaletteki sultanların kendi aralarından seçtiği kişi, 5 yıl için Malezya Kralı oluyor. Kral, sembolik yetkilere sahip.
Malezya demokratik hak ve hürriyetler açısından da Türkiye'nin çok gerisinde.
Yukarıdaki özet bilgiler çerçevesinde, elinizi vicdanınıza koyup bir düşünün, Türkiye ile Malezya'yı karşılaştırmak mümkün mü?