kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Çocuk cerraha güven duyar mısınız?

* Hindistan'da 15 yaşındaki bir çocuk doğumhanede sezaryen ameliyatı yapmış. Her ikisi de doktor olan anne-baba, 20 yaşında hamile bir kadını ameliyat masasında oğullarına emanet edip videoya çekmiş. Videoyu övünerek arkadaşlarına gösteren baba, daha da ileri giderek, oğlunun 12 yaşından beri kendi başına sezaryen yaptığını iddia ediyormuş. Bu hasta haklarına uygun mu? Bu durumda herhangi bir sorumluluk olmaz mı?

Hastaya uygulanan tıbbi müdahale, eğer hukuka uygun değilse suç olur. Bir kişiyi kasten yaralamakla, doktorun hastasını ameliyat etmesi arasındaki fark, bazı hukuki koşulların varlığına bağlıdır. Öncelikle teşhis ve tedavi amaçlı tıbbi girişimi uygulayan kişinin, bu işlemi yapmak üzere gerekli beceriye ve yasal yetkiye sahip olması gerekmektedir.

RIZASI ALINMALI
Her türlü tıbbi müdahale, ancak hastanın sağlığı için gerekli olması durumunda yapılır. Müdahale öncesinde hastanın kendisine uygulanacak girişimle ilgili olarak doğru karar verebilecek şekilde aydınlatılması ve özgürce rızasının alınması şarttır. Yine, müdahalenin özenle yapılması gerekir. Müdahale, geçerli bilimsel ve mesleki kurallara uygun olmalı ve o işlemin yapılması için gereken asgari koşulları karşılayan uygun bir ortamda yapılmalıdır. Bu koşullardan biri eksik olduğunda, yapılan işlem tıbbi müdahale olmaktan çıkar. Ya kasten veya taksirle yaralamaya dönüşür.

SUÇ TEŞKİL EDER
Anlatılan olaydaki gibi hekim olmayan birinin veya cerrah olmayan bir hekimin, hastaya sezaryen ameliyatı yapması, olay hastaya zarar vermeksizin sonuçlansa bile suç teşkil eder. Burada hastanın durumu biliyor olması ve o kişiye izin vermesi, ameliyatı yapanı mazur kılmaz. Hele, bu durum hasta tarafından bilinmiyor ve hasta, kadın doğum uzmanına ameliyat olmak üzere masaya yatıyor, anestezi sonrasında söz konusu uzman, hastayı hekim olmayan birine bırakıp, ameliyatı ona yaptırıyorsa; burada iki kat suç işlenmektedir. Yaşama hakkı, herkes için en temel, vazgeçilemez, ertelenemez ve devredilemez bir haktır. Şifa arayan hastanın yaşamı, bir çocuğun eğlencesi yapılamaz. Hekim bir annebabanın, çocuklarının ne kadar maharetli olduğunu kanıtlamak amacıyla canını kendilerine emanet eden bir hastayı suistimal etmeleri kabul edilmez.