kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Oruç açtıktan sonra az ve sık yemeye özen gösterin

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
14.09.2007
İftar ile sahur arasında yenilen yiyeceklere dikkat edilmeli. Çay, kahve gibi vücuttaki demiri eksilten gıdaları tüketmemeli. Hamur tatlıları yerine sütlüler tercih edilmeli. İftarda mideye aşırı yüklenmek yanlış! İftar ve sahur arasında az ve sık yemek ise en doğrusu..
Ramazanda sağlıklı beslenmenin formülünü Memorial Hastanesi Gastroentereloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Feryal İlkova anlattı:

* Ramazan sofrasında mutlaka bulunması gereken besinlere örnek verebilir misiniz? İftar sofralarında her besin grubundan dengeli yemekleri içeren bir mönü olmalı. Yemekten hemen sonra çay, kahve içmek hiç doğru değil; bu alışkanlığınızı bırakın. Bu tür yiyecekler vücuta demirin emilimini azaltır. Bu yüzden yemekten en az iki saat sonra içilmesi uygundur. Kişi tatlı yemek istiyorsa, iftardan iki saat sonra ama hamurlu ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları ara öğün olarak seçmelidir. Çay ve kahve yanında bisküvi, kurabiye atıştırmayı hiç önermiyoruz. Kuruyemiş isteniyorsa, yemekten sonra ara öğün olarak 4-5 fındık, 2-3 ceviz alınabilir. Mutlaka sahura kalkılmalı ve hafif besinler tüketilmeli.

KAN ŞEKERİ YÜKSELİR

* İftar sofrasına oturur oturmaz ne yenmeli? Sahura kadar aralıksız yemek yenmeli mi? İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan, kısa sürede çok miktarda besin tüketimi isteği doğaldır. Yemeğe kan şekerini hızlı yükseltmeyecek, hafif, az yağlı, posa miktarı fazla besinlerden başlamak en doğrusu. Fazla miktarda yemek yemek, boş olan mideye yüklemeye neden olur. Böylece sindirim zorlaşır, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, uyku basması, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi sağlık problemleri ortaya çıkar. Bu nedenle iftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanmalı. 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze veya yanında salatayla devam edilmeli.

* İftar sofrasında neler bulunmalı? Yemek sırasında ve sonrasında mutlaka bol su içilmeli. İftarın bir çorba ile açılmasını ve 15 dakika geçtikten sonra ana yemeğe geçilmesini öneririm. Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinleri tercih etmek daha doğrudur. Yapılan en büyük hatalardan biri; çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketimidir. Beyin, doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yenildiğinde, bu süre zarfında çok yüksek miktarda kalorili besinler tüketilebilir. Bu yüzden mutlaka her lokmadan sonra çatal, kaşık ve bıçağı bırakarak, sonra tekrar almak, hızlı yemek yemeyi engelleyecektir.

REFLÜYE DİKKAT EDİN
*Özellikle reflü hastalarının Ramazan'da nasıl beslenmelerini öneriyorsunuz? Reflü hastalarının oruç tutmaları da sakıncalı olabilir. Reflü hastası oruç tutmak istiyorsa; sahuru kesinlikle atlamamalı, sahurda hafif yiyecekler tercih etmeli, hemen yemek yiyip yatmamalı, yatma saatinden en az bir saat önce yemeğini bitirmiş olmalı. İftarda da yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak, reflü olasılığını azaltacaktır. Sigara ve alkol alınmaması, çikolata, kahve, biberli, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması önemlidir. Ayrıca iftardan sahura kadar geçen süre içinde aşırı çay ve kahve tüketiminden, hamur işi ve ağır tatlı gıdalardan kaçınılmalı. Eğer pidenin üzerindeki susam fazlaysa ve kişiyi rahatsız ediyorsa, pide yenmemeli. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da şekerli kompostolar tercih edilmeli.