kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ERDAL ŞAFAK

New York'tan Srebrenika'ya

Komplo teorilerini asla ciddiye almayız. Ancak 11 Eylül'ün 6'ncı yılındaki yayınlarda ezber bozabilecek ayrıntılar dikkatimizi çekti.

Ankara'da güvenlik güçleri dün sabah bir otoparka bırakılan araçtaki 300 kiloya yakın patlayıcıyı etkisiz duruma getirmek için zamana karşı yarışırken, Usame Bin Ladin de 4 gün arayla yayınlanan ikinci kasetinde ABD'ye nanik yaptı. Başkan Bush ise, "Irak'a savaş açmakla ne kadar haklıymışız, gördünüz mü" dedi bir kez daha.
Biz ise Rus "Novosti" ajansının servise koyduğu "Komsomolskaya Pravda"nın bir haberiyle ilgilendik. Habere göre Kaliforniya'dan 130 mimar ve mühendis, ABD Kongresi'ne 11 Eylül saldırılarıyla ilgili bir rapor sunmaya hazırlanıyor.
Raporda, teröristlerin ele geçirdiği uçakların hedefi ikiz kulelerin "Kontrollu yıkım"la çöktüğü öne sürülüyor. Hani, köhne binaların dinamitlerle birkaç saniyede yerle bir edilmesi gibi.
Raporu yazan ABD Mimarlar Enstitüsü üyesi Richard Gage, "Korkunç bir sonuca vardık: 11 Eylül saldırıları ABD yönetimi içinden planlanıp yönetildi" diyor.
Gazetenin görüşlerine başvurduğu Rus genelkurmay eski danışmanı Victor Baranets, "11 Eylül'de ABD gizli servislerinin parmağı olduğu ihtimali yabana atılmamalı. Çünkü yönetimin terörle savaşta yeni stratejisini meşrulaştırmak için büyük bir gerekçeye ihtiyacı vardı" dediği, Rus karşı casusluk servisi subaylarından Vladimir Bulatov'un da "İkiz kulelerin çökmesine yardım edildi" şeklinde konuştuğu kaydediliyor.

18 ay boyunca izlendiler
"Deli saçması" deyip geçelim ama Fransız "La Liberation" gazetesinin dün yayınladığı FBI raporuna ne demeli? 198 sayfalık raporda 19 teröristin saldırılardan önce 18 ay boyunca neler yaptıkları, nerelere gidipgeldikleri, kimlerle görüştükleri, banka işlemleri, bağlantılarının telefonları ayrıntılarla anlatılıyor. 11 Eylül'den 2.5 ay sonra tamamlanan raporu FBI adli soruşturmaya kaynak olması için hazırladı ama Bush yönetimi "Terörle savaşın gerekçesi" olarak değerlendirdi. Hemen Afganistan'a savaş açıldı. Ardından özgürlükleri budayan "Patriot Act" (Yurtseverlik Yasası) çıkarıldı, onu Irak'a savaş izledi.
Haberde Pakistan'da yakalanan 11 Eylül saldırılarının beyni Halid Şeyh Muhammed'in Guantanamo'ya kapatılması, sorgusunu da savcıların değil CIA'nın yapması da "Kuşku uyandırıcı" bulunuyor. Yani, bazı ilişkilerin, işbirlikçilerin ortaya çıkmasının önlenmek istendiği ima ediliyor.
Olabilir mi? Bilinmez ama insan 11 Eylül saldırılarından iki ay önce, 12 Temmuz 2001 tarihinde Bin Ladin'i tedavi gördüğü Dubai'deki Amerikan Hastanesi'nde CIA temsilcisinin ziyaret ettiğini ve görüşmeden hemen sonra ABD'ye uçtuğunu anımsayınca, doğrusu içine bir kurt düşmesine engel olamıyor. Tıpkı CIA'nın Bin Ladin'in izini sürmek için oluşturduğu timleri "Önemi kalmadı" diye dağıtmasının Batı basınında "Bush yönetimi ile El-Kaide lideri arasında işbölümü var" yorumlarına neden olması gibi.

Karadzic ve Mladic neredeler?
Biz yine de ayağımızı yere sağlam basmak istiyoruz ancak iki gün önce Fransa'da yayınlanan bir kitap, başımızı döndürdü. Yazarı, Yugoslavya iç savaşı suçlularını yargılayan Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Carla Del Ponte'nin sözcüsü Florence Hartmann. Gazeteci olan (Le Monde'dan) Hartmann "Barış ve Ceza" adlı kitabında Srebrenika katliamı sorumluları Radovan Karadzic ile Ratko Mladic'in büyük güçler kolladığı için yakalanamadığı nı belgelerle anlatıyor. O güçleri tek tek sayıyor: ABD, İngiltere, Fransa, Rusya...
Peki neden Karadzic ile Mladic'in yakalanmaları istenmiyor? Cevap: Savaş sırasında Boşnaklar'ın katledilmesine bile bile seyirci kaldıkları, hatta silahların susması karşılığı Srebrenika halkının kurban edilmesini kabullendikleri ortaya çıkmasın diye!
Bitmedi; Sırbistan Başbakanı Zoran Cincic'in Slobodan Miloseviç'i mahkemeye teslim etmesinin de büyük güçlerin canını sıktığı yine belgelerle açıklanıyor. Cincic bedelini canıyla ödedi; sözde mafya tarafından öldürüldü!
Hartmann, "Karadzic ve Mladic asla yakalanamayacak" diye noktalıyor. Tıpkı Bin Ladin gibi!