kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlk Gün İftar Ve Sahur Mönüsü

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
11.09.2007
Beslenme Uzmanı Emel Unutmaz, ideal Ramazan sofrasını hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

* Kilo vermeyi hedefleyenler yemek hazırlarken ve tüketirken nelere özen göstermeli? İftar yemeğinde hazmı kolay besinler, küçük porsiyonlarda ve az miktarlarda tercih edilmeli. Her besin iftar sofrasında tüketilmeye çalışılmamalı. İftar yemeği ikiye bölünerek yemekten iki saat sonra tekrar bir öğün yapılabilir.

* Sahurda beslenirken nelere dikkat etmeli? Sahurdan sonra uzun süre aç kalınacağı için kesinlikle atlanmamalı. Genellikle yapılan hata; su içip yeniden yatmak. Tüm gün sürecek olan açlığın olumsuz etkilerini yaşamamak için sindirimi uzun süren, kana geçiş hızı yavaş ve besleyici değeri yüksek besinler tercih edilmeli. Örneğin süt ve süt ürünleri (peynir, süt, yoğurt), yumurta, sebze ve meyveler ile kepekli ekmek iyi tercihlerdir. Ortalama 5 adet zeytin veya 10 adet fındık da tokluğun uzun sürmesinde yardımcı olur.

* Oruç ne ile bozulmalı? Orucu açarken sıvı gıda tercihi her zaman için daha uygundur. Orucu 1 bardak su ile açtıktan sonra sindirim sistemini yormayacak 1 kase çorba ile yemeğe başlanabilir.

* Ara öğün nasıl olmalı? İftar yemeği ile sahur arasına hem iki öğünde de fazla yemek yemeyi engellemek hem de sağlıklı beslenmek için gerekli olan tüm besinleri alabilmeniz için iki-üç ara öğün yerleştirmek gerekir. Bu ara öğünler;

* Süt veya yoğut

* Meyve

* 10 adet fındık

* Kepekli ekmek veya grisini

* Nadiren sütlü tatlılar veya meyve tatlıları olabilir.