kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hamileler oruç tutabilir ama besinlere dikkat!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Hamileler oruç tutmalı mı, tutarsa ne gibi sıkıntılarla karşılaşır? Bu sorularımızı Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Aile Hekimi ve Beslenme Danışmanı Doç. Dr. Murat Berksoy yanıtladı.

* Gebeler ve emziren anneler oruç tutabilir mi? Aslında bizim önerimiz; beslenme, sıvı, vitamin ve mineral eksikliğine neden olacağından, oruç tutmaktan kaçınmaları... Emziren anneler oruç tutmak istiyorlarsa, sütlerinin kesilmemesi ve çocuklarının etkilenmemesi için doktor kontrolünde tutabilirler. Anne adayları, rahatsızlık hissederse orucu bırakmanın dinimiz açısından da sakıncalı olmadığını unutmamalı.

* Anne adayının oruç tutmaması gerektiği durumlar nedir? Anne adayı; şeker hastası ise, yüksek tansiyonu varsa, bulantı, kusma, mide yanması, anoreksiya beslenme bozukluğu) varsa, sindirim sistemi problemleri yaşıyorsa, kesinlikle oruç tutmamalı.

* Çocuk isteyen veya tedavisi olan çiftler oruç tutabilir mi? Beslenme ve metabolizma ile ilgili sorunların, kadınların yumurtalıkları ile erkeklerin spermleri üzerindeki olumsuz etkisi biliniyor. Düzensiz beslenme, kalitesiz yaşam ve hareketsizlik, erkekte sperm sayısı ve kalitesini azalttığından, gebe kalmada güçlüğe ve tekrarlayan düşüklere neden olabilir.

* Sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmek için gebe kalmak isteyen veya gebe kalmış anne adayları, Ramazan'da nasıl beslenmeli? Dengeli beslenme prensipleri, oruç tutan gebe kadınlar için de geçerli. Bu dönemdeki beslenme programı, anne ve bebeğin ihtiyaçlarını en iyi miktarda karşılayacak şekilde düzenlenmeli. Ne kadar ve ne tür besinlerin tüketileceği çok önemli. Sağlıklı bir gebe diyeti; tahıl, meyve, sebze, et ve süt ürünleri içermeli. Dikkatli anne adayı, kendisinin ve bebeğin sağlığı için gerekli gıdaları almış olacaktır.