kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Alfa Grubunun patronu Mikail Fridman

Rus Alfa, Turkcell'den sonra Migros'a talip

RAHİM AK
Turkcell'in ortağı Rus bankacılık ve telekominikasyon devi Alfa'nın üst düzey yetkilisi, Migros'u satın almak ve Türkiye'de konut projesi yapmak için harekete geçtiklerini söyledi..
Sabancı Holding'in ardından Rus Alfa Grubu da Migros'u satın almak için harekete geçti. Rus Alfa'nın bir üst düzey yetkilisi Migros'u satın almak için görüşmelere başladıklarını ve niyetlerinin çok ciddi olduğunu söyledi. Önceki hafta Sabancı Holding Migros'un satın alınması ile ilgilendiğini açıklamıştı. Ayrıca şirketi satın almak isteyenler arasında ABD'li Wal-Mart'ın da adı geçiyor. Yetkili Migros'un alınması ile Rusya'daki iştiraki Ramstore'un da Alfa Grubu'na geçeceğini belirtti. Ramstore'un yüzde 50'sinin Enka Grubu'na ait olduğunu hatırlatan yetkili, bu perakende zincirinin tamamının alınması için Enka ile görüştüklerini kaydetti.

TURKCELL GİBİ
Yetkiliden edinilen bilgilere göre Alfa daha önce sadece Ramstore'u almak için Koç Grubu ile tamasa geçmiş ancak görüşmeler olumsuz sonuçlanmış. Bunun üzerine grubun perakende devi aynı zamanda ünlü yatırımcı Mark Mobius'un Templeton Fonu'nun da ortak olduğu Perakrostok şirketi, Rusya'da bir başka dev perakende zinciri Pyterocka'yı satın alarak Rusya'da bir numara haline geldi. Perakrostok şirketinin Rusya'da 2.5 milyar dolarlık ciro ile pazarın yüzde 40'ını kontrol ettiği belirtiliyor. Migros operasyonunu sürdüren isimler ise Türkiye'de daha önce Turkcell'e teklif götürerek 3.1 milyar dolara şirketin yüzde 13'ünün alınmasını sağlayan ekip. Turkcell'de yaşanan başarının ardından Türkiye'de yatırımlarını artırmayı düşünen Alfa Grubu, faaliyet gösterdiği diğer alanlarda da araştırmalara başlamış. Alfa bankacılık ve perakendenin dışında petrol ve telekom alanlarında bölgede ciddi güç konumunda. Grubun bankası Alfa Bank, Rusya'nın en büyük özel bankası.