kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Eve geç gelmesi için kursa ve spora gitsin

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
03.09.2007
* İnternet bağımlılığının tedavisi nasıl yapılıyor?
Son 15 yılda görülmeye başlanan ve gitgide artış gösteren internet bağımlılığı; en az madde ya da alkol bağımlılığı kadar üzücü sonuçlara yol açıyor. Tıpkı alkol ya da madde bağımlılığında olduğu gibi, internet bağımlılığının da kişide terleme, titreme, endişe, huzursuzluk ve paranoid belirtiler yarattığı gözlemleniyor.

* Tedavide, öncelikle internet bağımlılığının altında yatan herhangi bir psikiyatrik rahatsızlığın (depresyon, anksiyete) olup olmadığı araştırılmalı.

AİLE BİLİNÇLENDİRİLMELİ
* Psikiyatrik rahatsızlıklar bazen hastalığın gidişatını kötüleştirdikleri gibi, tamamen internet bağımlılığının nedeni de olabilirler. Bu sebepten dolayı, eğer herhangi bir psikiyatrik rahatsızlık varsa, öncelikle bunun tedavisinin yapılması gerekir.

* Psikiyatrik rahatsızlıkların semptomlarını azaltmak için antidepresan kullanılabilir. Fakat, bu kullanım tek başına yeterli değil. Genellikle, internet bağımlılığı kısmen yaşları daha küçük olan çocuklarda ve ergenlerde görüldüğü için; hem bağımlı hem de bağımlının ailesi bilinçlendirilmeli ve eğer gerekiyorsa internet bağımlılığı konusunda uyarılmalı.

* Bunların yanı sıra, internet bağımlısının hayatı yeniden düzenlenmeli ve internette geçirdiği zamanı dolduracak farklı engeller yaratılmalı. Örneğin, eğer akşam saatlerini internet karşısında geçiriyorsa; daha geç eve gelmesini sağlamak için bir kursa ya da spora başlaması teşvik edilebilir.