kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Massimo D'Alema

"AB, Türkiye'ye verdiği sözü yerine getirmeli"

DIŞ HABERLER
İtalya ve İsveç dışişleri bakanları International Herald Tribune gazetesine yazdıkları ortak yazıda Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdiler..
İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema ile İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "Avrupa Birliği, reform yanlısı yeni bir hükümete sahip Türkiye'yi üye yapma çabalarına hız vermeli" çağrısında bulundu. AB üyesi iki ülkenin dışişleri bakanları, International Herald Tribune gazetesinde "Yeni Bir Çabanın Zamanı" başlıklı ortak bir yazı yayımladı. "Müzakerelerin kararlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini savunuyoruz" ifadelerini kullanan D'Alema ile Bildt şöyle devam ettiler: "Modernleşme ve Avrupa kaynaklı reformları sürdüren Türkiye'nin stratejik öneminden, çok az kişi şüphe edebilir. Bu da AB'ye üyeliğe doğru aşamalı bir ilerlemeyi gerektirmektedir. Türkiye'nin demokratik alanda attığı adımlar, geniş İslam alemi için de örnek oluşturacaktır." "Bir noktadan sonra genişlemenin AB gündeminden çıkabileceğini" de belirten Bildt ve D'Alema, "Ancak AB'nin hâlâ Güneydoğu Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'de yaşayan 100 milyon kişiye verilen ve yerine getirilmemiş bir sözü bulunduğunu, bunun mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini" belirtti. "Avrupa'nın Türkiye'ye yönelik güvensizliklerinin Türkiye içinde kolayca milliyetçi tepkilere dönüşebildiğini" ifade eden bakanlar, "Karar zamanı geldiğinde bütün karşıtlıklara rağmen Türkiye'nin üyeliğini desteklemek gerektiğini" belirtti.

301. MADDEYE VURGU
"Zamanın henüz gelmediğini" kaydeden Bildt ve D'Alema, "Türkiye ve AB taahhütlerini fiili eylemlerle teyit etmesi gerekir. Bu çerçevede Türk hükümeti TCK'nın 301. maddesinin kaldırılmasını öncelikleri arasına almalıdır" yorumunda bulundular. Bildt ve D'alema, "Kıbrıs'taki bölünmenin sürdüğünü" ifade ederek, "Bunun da önümüzdeki dönemin zorlu tartışma konularından birini oluşturacağını" belirtti. "BM şemsiyesi altında yapılan daha önceki görüşmelerin birleşik bir Kıbrıs yolunda ilerlemeye yönelik iyi bir zemin oluşturacağını" belirten iki Dışişleri Bakanı, "Türkiye'nin Rum gemilerine ve uçaklarına liman ve havaalanlarını açması gerektiğini" iddia etti.
Haberin fotoğrafları