kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dini liderlerden dünyaya barış çağrısı

Erdoğan YAPIK - Mustafa KAYA
Dünya Barış Günü dolayısıyla Ortaköy'de buluşan din adamları Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözüne vurgu yaparak barış diledi..
Beşıktaş Belediyesi'nce, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla düzenlenen ve "Zaferden Barışa" olarak isimlendirilen etkinlikte, dini liderler bir araya geldi. Ortaköy Meydanı'ndaki etkinlikte konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Ortaköy'ün, cami, sinagog ve kiliselerin bir arada bulunduğu farklı bir yer olduğunu söyledi. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı da "barışın" tek bir günde anılmaması gerektiğini ifade ederek, "Herkesin, yılın 365 günü savaşı ve şiddeti yaşayan insanların kurtuluşu için yüreğini barışa açmasını istiyorum" dedi. Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan ise Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünün her şeyi gerektiği gibi özetlediğini belirterek, dinlerin her şeyden önce barışı temsil etmek için var olduğunu söyledi.

'MELEKLER ŞU AN HEPİMİZLE'
Ortaköy Sinagogu Hahamı Nafi Haleva da "Tanrının iyilik melekleri herhalde şu an hepimizle birlikte" diyerek, duygularını dile getirdi. Beşiktaş Belediyesi'nin konuğu olarak İstanbul'da bulunan Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz ise tüm dini liderleri kendi dillerinde selamladı. Konuşmaların ardından Ünal, Markowitz ve dini liderler, gökyüzüne barışın simgesi olan güvercinler uçurdu. Fener Rum Patriği Bartholomeos ise son anda bir ayini gerekçe göstererek etkinliğe katılmadı. TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesaj yayınladıkları 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde İnsan Hakları Derneği'nden, Rotary Kulübü'ne kadar tüm yurtta değişik organizasyonlarda barış çağrısı yapıldı. DTP'li milletvekilleri ve eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Ankara'da toplanan Barış Meclisi'nde biraraya gelirken, Uluslararası Rotary Kulübü'nce İstanbul'da düzenlenen "Orta Doğu'da Barış Forumu''na 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel katıldı.

BARIŞA 1, SİLAHA 2 BİN DOLAR
İnsan Hakları Derneği'nce yapılan açıklamada ise dünyada barış için günde 1 dolar harcanırken, silahlanma için 2 bin dolar harcandığı hatırlatıldı. İstanbul'da Boğaziçi Köprüsü'ne izinsiz pankart asan bir kişi ise bir süre gözaltına alınıp, daha sonra bırakıldı. Küresel Barış ve Adalet Komisyonu üyesi yaklaşık 100 kişi dün akşam Galatasaray Meydanı'nda biraraya geldi. Kendilerine Küresel BAK adını veren ve aralarında İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras'ın da bulunduğu eylemciler İncirlik Üssü'nün kapatılıp çocuk parkı yapılmasını istedi.

KADINLARDAN SERGİ
Ayvalık'ta ise 'Kadın İnisiyatifi' adı altında toplanan bir grup kadın da düzenledikleri etkinliklerle 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü kutladı. Savaşın yıkıcılığının hatırlatıldığı etkinlikler arasında savaş fotoğraflarından oluşan slayt gösterisi ve fotoğraf sergisi yer aldı. Etkinlikler kapsamında Bosnalı genç kadın yönetmen Vasmila Zbanic'in 2006'da Berlin Altın Ayı Ödülü alan "Esma'nın Sırrı" adlı film gösterildi. Ayvacık'taki Assos Antik Kenti'nde düzenlenen 1 Eylül etkinliklerine katılan DTP Çanakkale İl Başkanı Abdullah Güleç, hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle gözaltına alındı.Güleç, daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bodrum'daki etkinliklerde de Bodrum Folklor Araştırma Derneği ve Yunanistan'ın Kos adasından davet edilen Petros Mastoros Folklor Ekibi, halk müziği ve oyunları gösterileri sundu.
Haberin fotoğrafları