kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'10 bin dolar bahşiş veren kişiler var'

25.08.2007
- Şu bahşiş işine de bir açıklık getirsek. Ne kadar bahşiş bırakmak gerekiyor?
- Bahşiş olayı maalesef iki bilinmeyenli denklem. Normalde hesabın yüzde 10'u kadar ödenmeli. Ama Türkiye'de işi abartıp bin, hatta 10 bin dolar bahşiş verenler bile oluyor. Gece kulübünden içeri girmek ya da içerde iyi yer kapmak için 10 bin dolar bahşiş dağıtıyorlar. Şamdan'da olduğum dönem buna gözümle şahit oldum. Ama kapıda duran adam size taktı mı, mümkünatı yok içeri giremezsiniz. İsterseniz 10 bin değil, 50 bin dolar verin.

- Peki ama ne gerekiyor iyi bir barın kapısından içeri girmek için?
- Öncelik her zaman sadık müşterilerin. Bunun dışında giyim, kuşam ve tip de önemli. Erkek erkeğe gelen ve içeride olay çıkarması muhtemel beş zibidiyi kimse içeri sokmak istemez. Arabasının markası, kolundaki saat falan da fark etmez.

- Ama yanında kadın olanlar da bazı barların kapısından geri döndürülebiliyor.
- Alınmaz, mümkünatı yok, içeride olay çıkarabilecek bir tipse alınmaz. Yanında kadın olması da bu durumu değiştirmez. Bar işi zor iş. Sarkıntılık ya da kavgaya asla müsade edilmez. Bir de içeride ne kadar para harcayacağı da önemli tabii. O kadar kalabalıkken izin verdiğiniz adama değmeli, para harcamalı yani. Öncelik olay çıkarmaması, sonrası da elini cebine atması... İkisi de tamamsa içeri alınmaması için hiçbir neden yok. Ama dediğim gibi, adabı muhaşereti bilmeyenler içeri giremez.

- "Kapıda 10 bin YTL verenler var," dediniz. Bunu daha çok gençler yapıyor herhalde?
- Evet, zaten babaları 100 YTL'lik şarabı açtırırken bile iki kez düşünüyor. Ama çocukları gidip Türkbükü'nde 300-400 YTL'lik votkaları açtırıp arkadaşlarına dağıtıyor, caka basıyorlar. Para babalarda ama paranın hakkını veren, su gibi harcayan gençler oluyor. İyi yerlerin kapısındaki adamlar insandan anlar. Zibidi görünce de içeri almaz. Girmekte ısrar edenler de baktılar olmuyor kesenin ağzını açmayı deniyorlar. Ama iyi bir doorman'i (kapıda duran adam) aşmak imkânsızdır.