kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Brezilya işkenceci geçmişiyle yüzleşti

21 yıl askeri cuntayla yönetilen Brezilya, ilk kez yapılanları resmi olarak bir kitapla kabul etti. Başkan Silva, "Karanlık sayfayı açıyoruz" dedi..
Güney Amerika ülkelerinden Şili, Arjantin, Brezilya bugüne kadar geçmişlerindeki darbelerle yüzleşmek ve karanlık hatıralarından kurtulmak için büyük çabalar gösterdi. Arjantin, diktatör Pinochet'yi ölmeden önce yargılamak için tüm olanaklarını kullanırken Şili de, babası cunta döneminde ölen Michelle Bachelet'yi devlet başkanı olarak seçti. Son olarak ise Brezilya bir ilke imza atarak 1964-1985 yılları arasında yaşadığı 21 yıllık cuntada yaşanan insan hakları ihlallerini kitapta topladı.

RESİMLER DE VAR
Bizzat, kendisi de cunta döneminde cezaevinde kalan Devlet Başkanı Lula da Silva'nın da desteğiyle devlet tarafından hazırlanan 500 sayfalık kitap "Gerçek ve Hatırlama Hakkı" adını taşıyor. Başkan Da Silva tarafından çarşamba günü tanıtımı yapılan kitapta, devlete bağlı yetkililerin işledikleri işkence, tecavüz suçlarıyla kaç mahkumun nerelerde infaz edildikleri detaylarıyla anlatılıyor. Ölen ve işkence gören solcu militanların fotoğrafları yer alıyor.

'DEVLET KABUL ETTİ'
11 yılda hazırlanan kitabın tanıtımında konuşan Brezilya lideri Da Silva, "Tarihimizin bu karanlık sayfasını tamamen açmak istiyoruz" dedi. Ülkenin en önde gelen insan hakları örgütü "Tortura Nunca Mais" ise "Tarihinde ilk kez devlet insanlığa karşı suç işlediğini, işkence yaptığını, adam kaçırdığını kabul etmiştir. Bu çok önemli bir adımdır" dedi. Askeri rejimle yönetildiği yıllarda 400'den fazla kişinin öldüğü Brezilya'da, binlerce kişi de halen kayıp durumunda. Kitap özellikle, rejim karşıtı solcuların affedildiği 1979 tarihli af yasasının 29'uncu yıldönümünde tanıtıldı.
Haberin fotoğrafları