kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Türkiye'de İtalyan mutfağı tutuyor'

25.08.2007
- Türkiye'de hangi mutfaklar tutuyor?
- Önce kebap, sonra balık, sonra da İtalyan mutfağı.

- Neden Fransız ya da Arjantin mutfağına Türkler rağbet göstermiyor?
- Damak tadımıza uymuyor ve onların porsiyonlarıyla doymuyoruz. Biz her öğün beyaz ekmek tüketen bir toplumuz. Dünyada ise masaya ekmek getirme trendi kalmadı. Sadece istenirse getiriliyor ve bazı yerlerde ondan da ekstra para alınıyor. Biz ise pilavı bile ekmekle yemeyi severiz.

- Şu anda dünyadaki yemek trendleri neler?
- Her şeyi karıştırmak moda. Adamın teki Hindistan pirinci ve soya filizi ile bir risotto yapıyor inanamazsınız. Artık İtalyan, Türk, Japon kalmadı, yeni tatlar keşfetme peşinde herkes.

- Restoranlarda kullanılan hileler var mı?
- Aslında var. Mesela küçük ve kalabalık restoranlarda devasa boyutta karabiberlikler kullanılır. Bunun nedeni dekoratif amaçlı değildir. Garson müşteriye masanın diğer ucundan servis yapabilsin diyedir. Bir de bazı tatları Türk damak zevkine göre değiştiririz. Tiramisu, mascarpone peyniri ile yapılır. Ama Türklerin midesine pek uymuyor bu peynir. Biz de labne ile karıştırıp servis yapıyoruz.

- Sanki restoranlardaki aynalar da daha zayıf gösteriyor, bu da işin bir parçası mı?
- Elbette. Hatta biz restorana girerken dış bölümlere de aynalar koyduk. Daha ince gösteren aynalar. Müşteri bakıyor, "Ohh daha formdayım, biraz daha yiyebilirim," diyor ve istediğini ısmarlıyor. Aksi taktirde işimiz iş.

- Eskiden mönülerdeki başlangıç fiyatları daha ucuzdu sanki. Şimdilerde ana yemekle nerdeyse aynı, bu duruma da açıklık getirsek.
- Artık çoğu müşteri özellikle de kadınlar sadece salata ya da başlangıç söylüyor. Bizim için kişi başına kazandığımız para önemli, bu yüzden de başlangıçların ve salataların fiyatları artık her yerde daha yüksek.