kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Gevaş'ın Van Gölü'ne kıyısı olan tarafında bölgenin en iyi futbol sahaları oluşturuldu.

Filistin'e niyet Gevaş'a kısmet futbol köyü

MÜJGÂN HALİS
25.08.2007
Türkiye Futbol Federasonu Gevaş'ta kurduğu futbol köyünde Türkiye'nin dört bir yanından seçilen 500 öğrenciye dostluk, barış ve fair play'i öğretti. Federasyon, benzer projeleri sürdürecek ..
Her şey biri İsrailli biri Filistinli iki öğrencinin 'umut köyü' projesiyle başladı. İki öğrenci, halklar arasındaki düşmanlığı azaltmak adına, Filistinli ve İsrailli öğrencilerden oluşan bir futbol köyü yaratmak istedi. Proje güzeldi ama sonuç alınamadı, ta ki Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) AR-PEG Genel Koordinatörü Gündüz Tekin Onay'ın kulağına gelene kadar. Tüm dünyada 'herkese her yerde futbol' amacı taşıyan Grassroots'a uygun olarak bir proje oluşturdu. Türkiye'nin dört bir yanından çocukları bir araya getirdi. Bunun için de herkesin tedirginlik duyduğu, biraz da korktuğu bir yeri, Van'ın Gevaş ilçesini seçti.

SİLAH YERİNE TOP
Ülker'in ana sponsoru olduğu Van Futbol Köyü, 1 Temmuz'da açıldı ve iki ay süresince 100'er kişilik gruplar halinde 500 çocuk ağırlandı. Köyün müdürü eski FB'li futbolcu Taygun Erdem, amaçlarının futbol aracılığıyla Doğu ve Batı kültürleri arasında köprü oluşturmak ve silahın yerini topun olmasını sağlamak olduğunu söylüyor. Etnik kökeni ne olursa olsun bütün çocuklara sportmenliği, dayanışmayı anlattıklarınıanlatan Erdem, bunun için psikolog ve sosyologlardan da destek aldıklarını vurguluyor. Dünyada ilk kez gerçekleştirilen futbol köyüne 11-14 yaş arası çocuklar katıldı. TFF antrenörleri tarafından seçilen öğrenciler için, Gevaş'taki Kızılay tesislerine bungalovlar kuruldu. Köyde revirinden yemekhanesine, mutfağından dinlenme alanlarına kadar yok yok. Öğrenciler futbolun yanı sıra, satranç, ilkyardım eğitimleri aldı, plaj futbolu, langırt, mini golf, masa tenisi ve paintball oynadı. Futbolun da her yönüyle tanıtıldığı köyde, iyi futbolcu olmanın ötesinde öğretilen en önemli şey ise, iyi bir taraftar olmak. Köyün kapanış törenide konuştuğumuz TFF antrenörlerinden Coşkun Süer, öğrencilerinden çok umutlu. "Burada futbolu seven valiler, emniyet müdürleri, milletvekilleri yetiştirmek istiyoruz," diye konuşan Süer, önemli yetenekleri keşfetmiş, "Van'da güneş batsa da, burada her gün yeni yıldızlar doğuyor" diyor.
Haberin fotoğrafları