kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk kullanıcılar neleri değiştirmiş?

İLİŞKİLİ HABERLER
Türk kullanıcılar neleri değiştirmiş?
Geçtiğimiz hafta internet dünyasının asıl konusu ise 'özgür ansiklopedi'de yer alan maddeleri değiştirenler arasında CIA, FBI, Vatikan, FOX ve The New York Times gibi adreslerin de bulunmasıydı. Yalnız yanlış anlaşılmasın. Bu değişiklikleri kurumlar değil, kurumlardaki bilgisalarları kullanan kişiler yapıyor. Yine de işin içine hassas adresler girince, dikkatler ister istemez yapılan değişikliklerin içeriklerine yoğunlaşıyor. Wikipedia'da kimlerin, hangi değişiklikleri yaptığını gösteren programın ismi WikiScanner (Wiki Tarayıcı). FBI bilgisayarlarınca Guantanamo'daki sorgu odasının fotoğraflarının çıkarılması gibi elbet Türkiye'deki kurumlardan da değişiklikler yapılmış olacağını düşünüp biraz araştırma yaptım. Ben 'Turkish' anahtar kelimesini kullandım ve Wiki Tarayıcı'ya göre şu değişikliklere ulaştım:

* Başbakanlık'ın bilgisayarlarından 10 değişiklik yapılmış. Hepsinde de ud, ney, makam gibi başlıkların altına, 'Ney Neva' isimli, İstanbul'daki bir ney yapım atölyesi'nin adresleri eklenmiş.

* TRT'den ise Gürcistan başbakanı Zurab Jvaniya ile ilgili birtakım değişiklikler yapılmış. Ayrıca altı kez Dr. Abdullah Manaz'ın İslami çalışmalarıyla ilgili bağlantılar verilmiş.

* Türk Eğitim Derneği'nin I.P. adresini (internet protokolünü) kullanan bir kişi, Kurtuluş Savaşı ile ilgili maddede değişikliği gerekli görmüş.

* Galatasaray, Beşiktaş veya Fenerbahçe kulüpleri Wikipedia'yı henüz hiç kullanmamış anlaşılan. İstihbarat birimlerinin I.P. numaraları da şimdilik kayıtlı değil gibi görünüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 'otomatik plaka tanıma sistemi' maddesiyle ilgili bir değişikliğe başvurulmuş.

* Genelkurmay Başkanlığı'nın bilgisayarlarından Wikipedia'ya giren bazı kişiler Anıtkabir'deki yapıların ve heykellerin isimlerini düzeltmiş. Termografik kamera üreticilerinin listesine Aselsan A.Ş. eklenmiş ve Yunanistan maddesindeki 'tarih' kısmı da Wiki Tarayıcı'ya göre çıkarılmış.

* Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bilgisayarlarından giren D.Ş. isimli bir kişi de The O.C. dizisinin yıldızı Willa Holland'ın hayatıyla ilgili üç ayrı düzeltme yapmış. Ve kendisiyle bir süre flört ettiğine dair bilgiler girmiş! Wikipedia'daki 'Türk işi' değişiklikleri yazmaya sayfalar yetmez. Ancak kendiniz de girip http://wikiscanner.virgil.gr/ adresinden bakabilirsiniz. Şimdilik madde ismine göre düzeltmelere ulaşılamıyor. Ama kurum isimleriyle veya eğer biliyorsanız, I.P. numaralarıyla arama yapmanız mümkün. Bu arada taramada ortaya çıkan değişikliklerin üzerine de farklı düzeltmelerin gelmiş olabileceğini hatırlatmak isteriz!