kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Dean' 260 kilometre hızla ezip geçti

Dean Kasırgası Jamaika'dan sonra son hızla girdiği Meksika'da da ağaçları söktü, sellere neden oldu..
Jamaika'yı vurduktan sonra en yüksek kasırga kategorisi 5'e yükselen Dean kasırgası, dün de Meksika sahillerini vurdu. Meksika'nın antik eserlerin ve petrol tesislerinin bulunduğu Yucatan yarımadasına 260 kilometre hızla giren Dean, Maya uygarlığının önemli yerlerinden olan ve otellerin bulunduğu "MayaRiviera" sahil şeridinde hissedildi. Kasırga nedeniyle Meksika'nın tatil yörelerinde bulunan binlerce turist bölgeden ayrıldı ya da sığınaklara alındı. Meksika'nın Belize sınırında ise yerel yönetim sokağa çıkma yasağı ilan etti.

BELİZE'DE ALARM
Kasırganın vurması beklenen bir diğer ülke Belize'de de, Meksika'daki gibi önlemler alındı. Turistik bölgelerin tahliyesini isteyen hükümet, Meksika sınırında yaşayanlardan afet nedeniyle sokağa çıkma yasağına uymaları çağrısında bulundu. Belize kenti Belediye Başkanı Zenaida Moya yeterli sığınakları olmadığı için halktan kentten ayrılmalarını istedi. Belize'nin iki havayolu kuruluşundan biri olan Tropic Air, tüm filosunu Guatemala'ya yolladığını açıkladı. Meksika'nın Belize sınırındaki Chetumal kenti yetkilileri kasırganın kentin alçak bölgelerinde iki metre yüksekliğinde sellere neden olduğunu ve ağaçları yerlerinden söktüğünü belirtti. Elektriklerin kesik olduğu, riskli bölgelerden tahliye edilen 20 bin kişinin çoğunun kentteki güvenli barınaklara yerleştirildiği kaydedildi.

ŞİDDETİ AZALDI
Bu arada, Amerikan Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın şiddetinin kademeli olarak 3'e ardından da 1. kategoriye düşürüldüğünü bildirdi. Rüzgar hızı 140 kilometre olan ve 30 kilometre hızla ilerleyen kasırga, Meksika Körfezi'ndeki Campeche koyuna ulaştı. Dean Kasırgası yüzünden şu ana kadar toplam 12 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan Orta Amerika ülkesi Jamaika'da, 27 Ağustos'ta yapılması öngörülen genel seçimler Dean kasırgası yüzünden ertelendi. Dean Kasırgası nedeniyle planlanandan daha erken bir tarihte dönmesine karar verilen uzay mekiği Endeavour, uzayda geçirdiği 13 günün ardından dünyaya döndü.
Haberin fotoğrafları