kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kulüp çıkışında aracınızın gelmesi için de epey beklemeniz gerekiyor.

'Gece gezginleri'nin vale sorunu

Restoran ve gece kulüplerinde valelere, yani kapıda araç park eden görevlilere araba teslim etmek kimileri için ciddi bir sorun. Valelere 100 dolar bahşiş verip raici bozanlar, diğer müşterileri zor durumda bırakıyor. Ünlü simalara neler yaşadıklarını sorduk..
Demet Akalın (Şarkıcı)
"Benim şoförüm olduğu için valelere arabamı çok vermiyorum ama yeri geldiğinde 50 YTL civarı veririm. Valelerle şimdiye kadar hiçbir problemim olmadı. Herhalde ben cadaloz olduğumdan korkuyorlar. Ama insanlar o kadar şuursuzca paralar ödüyorlar ki, çoğu vale bugün dükkân sahibi oldu. Eski bodyguardlar ve valeler şimdi gece kulübü işletiyor."

Oray Eğin (Gazeteci)

"Yaşadığım en tuhaf vale hikâyesi; geçtiğimiz günlerde anahtarıma takılı olan Akbil'in çalındığını fark etmemdi. Herhalde vale, araba sahibi olan birinin Akbil kullanmayacağına karar vermişti. Oysa İstanbul belediyesi artık akbil üretmiyor ve buna sahip olmanın yolu karaborsadan geçiyor... Valelere genellikle 10 YTL veriyorum, kimisi bozuluyor. Ama aynı yerlere sık aralıklarla gittiğim için sorun olmuyor. İlk gittiğim bir yerse 20 YTL veririm. Geçenlerde Angelique'te 20 YTL verdim, 30 istediler. İnatla vermedim... Oysa Los Angeles'ta Urth Cafe gibi Hollywood yıldızlarının gittiği bir yerde bile vale parası 3 dolar."

Şahan Gökbakar (Komedyen)
"Ben güvendiğim restoranlarda arabamı valeye bırakıyorum. Bilmediğim bir yerse bırakmam. Valeye verdiğim para fiks. Çıkarıp bazıları gibi 50 dolar, 100 dolar vermem, en fazla 10-20 YTL veririm. Ama bir kere yanımda bozuk yoktu, 50 YTL verdim adam, "Sağol ağabey," deyip tüm parayı cebine koydu. Ben de, "30 YTL'yi geri ver," diyemedim. Zaten arabanı belediye dışında özel bir otoparka koyduğunda da aynı ücreti ödüyorsun. Bir saat için 10 YTL alıyorlar."

Gürgen Öz (Komedyen)
"Genelde kapalı otopark varsa arabamı oraya bırakıyorum ama bazı mekânlarda valeye emanet etmek zorunda kalıyorum. Sadece arabayı ilerigeri yapıp getiriyorlar, onun için en fazla 5-10 YTL verilmeli diye düşünüyorum. Ama bu tabii gittiğiniz mekâna, yanınızda kız arkadaşınız olup olmadığınaa, kameralara şov yapmak istemenize, kısacası ruh halinize göre değişir. Mesela çok pahalı bir arabanız vardır, çizilmesini istemezsiniz, o zaman onu koruyan valeye 50 YTL de verirsiniz. Araba başına 5-10 YTL'den gecede 30 arabayla, valelik gerçekten kârlı bir iş."

Kaya Çilingiroğlu (İşadamı)
"Sonuçta özel bir hizmet alıyorsunuz ve bunun da bir bedeli var. Ama 100 dolar-500 dolar gibi rakamlar kesinlikle abartılı. Bu kadar bahşiş veren birkaç kişi var, ama bu gerçeği değiştirmez. İsteyen 500 dolar da verir, bu kişinin bileceği iş ama ben o kadar zengin değilim. Ben genelde şoför kullanıyorum ama kendim gittiğim zaman da arabamı otoparka değil, valeye veririm. Ödediğim ücret de genelde 20 ya da 30 YTL'dir. Bu ücret gittiğiniz mekâna göre değişir. Ya da o gün içinizden öyle gelmişse, 50 YTL de verebilirsiniz. Ama şık bir gece kulübünde arabanızı ayağınıza getirtip 10 YTL. vermek de olmaz... Kimse 10 YTL'ye yapmak istemez bu işi."

İzzet Çapa (Kulüp işletmecisi)
"Bir işletmeci olarak taraflı konuşuyor gibi olmayayım ama bir hizmet varsa bunun bir bedeli olmalıdır. Ben 20 YTL veriyorum."

Ramazan Üren (Cafe-restoran işletmecisi)
"Hayatımda hiçbir zaman arabamı valeye vermedim. Bu sadece prensip meselesi, cimrilikle alakası yok. Mevsime göre kimi zaman motosikletimle gidiyor, bazen de taksiye biniyorum. Kendi mekânlarımda bile aracımı valeye bırakmam."

Emre Ergani (Gece kulubü işletmecisi)
"Vale servisi özel bir hizmettir ve bu hizmetin de bir bedeli vardır. Düryanın her yerinde böyledir. Ben gitiğim yerde arabamı valeye bırakmayı tercih ediyorum. Bahşiş olarak valeye verilen 100 dolar veya 50 milyon gibi ücretler bana göre çok fazla. Bence en ideali 20 YTL'dir çünkü onun 5-6 YTL'sini valeler arabayı bıraktığı yere verir. Şahsen ben asla 20 YTL'nin üzerinde para ödemem, bunu beğenmeyip daha fazlasını isteyene de tanık olmadım bugüne kadar. İşlettiğim mekânlarda da müşterilerimden hiç böyle bir şikâyet almadım."

Şenay Düdek (Gazeteci)
"Valelere inanılmaz paralar veriliyor. Özellikle Papermoon, Sortie, Reina gibi yerlerde... Dolarla para ödeme dönemini Erdal Acar başlattı aslında. Birçok insan da zor durumda kaldı. Ben 20 YTL'den fazla asla vermem. Gerçi benden para alırken zorlanıyorlar ama geçimlerini bu işten sağlayanlar var, bu nedenle veriyorum. Ancak buna bir standart getirtilmesi gerekiyor. Sortie'de geçen akşam gördüm, tabela asılıydı, 'Vale parası 20 YTL' yazıyordu... Asgari ücretin 400 YTL olduğu bir ülkede valeye 100 YTL vermek hem görgüsüzlük hem de ayıp."

Helin Avşar
"Ödediğim vale parası yerine göre değişiyor. Bütün gece kalıyorsam 20 YTL veriyorum, daha az bir süre duracaksam da 5-10 YTL ödüyorum. Para vermemek için arabamı ara sokaklara park etmiyorum. Valeler bu parayı hak ediyor, sabaha kadar arabanızın başında bekliyorlar."
Haberin fotoğrafları