kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tarkan'ın yeni çıkacak albümü Türkiye'nin yeni gençliğini kavrayacak hit'ler çıkarabilecek mi?

Tarkan değişmeli

MEHMET TEZ
Türkiye'nin son büyük starı Tarkan'ın, artık pek ses getirmeyen Hepsi Senin mi? tarzını bir kenara bırakıp kariyerinde yeni ve daha olgun bir boyuta geçmesini ümit edenlerin sayısı hiç az değil..
Bu yaza damgasını vuran şarkı hangisi? Peki bu yaza damgasını vuran albüm, sanatçı? Herkesin diline dolanan, televizyonlarda radyolarda cayır cayır çalınan? Aklınıza bir iki isim geliyor belki ama aslında bu tarz şeyler artık pek olmuyor. Yıllardır varolan popüler isimler var. Mustafa Sandal, Kenan Doğulu, Hande Yener, Serdar Ortaç... Bir de yeni kuşak diyebileceğimiz isimleri görüyorum. Tarkan'a fazlaca benzeyen Murat Boz, Kenan Doğulu'yu andıran Yalın ve Özgün. Peki Türkiye'de pop müzikte son beş-altı yıldır star olan, gerçekten starlık koltuğuna oturan kim var? Hatırladığınız son büyük star kim? Benim aklıma Tarkan'dan başka isim gelmiyor. Neredeyse beş yıldır sonu belli olmayan bir İngilizce albüm macerası yaşamasına, Türkiye'de magazin basınının hayli yıpratıcı tahriklerine ve alaylarına maruz kalmasına rağmen Tarkan, Türk popunun hâlâ yaşayan en büyük starı. Eminim şarkılarını daha fazla sevdiğimiz sanatçılar vardır, daha iyi söyleyeni, daha yetenekli olanı da... Ama benim söylediğim star olmak, 7'den 70'e herkesi coşturan herkese hitap eden şarkılar yapmak. Kişiliğiyle, yaşamıyla ve görünümüyle rol modeli olmak. Tüm trendlerin önünde gitmek.

ŞARKILARI NE GÜZELMİŞ
Bir iki hafta önce tatilde takıldığım sessiz sakin bir kafede eski şarkılar çalıyordu. Tarkan'ın Kış Güneşi mesela. Ardından Şebnem Ferah'ın Bu Aşk Fazla Sana'sı. Kargo'dan, Teoman'dan muhtelif şarkılar... Hatta Fatih Erdemci'nin Ben Ölmeden Önce'si. O an hissetiğim şey şu oldu. Bu şarkılar çok güzel ve yenileri gelmiyor maalesef. Ve hemen Tarkan'a odaklandım. Tarkan'ın şarkıları ne güzelmiş meğer... Benim gibi hayatının her döneminde ağırlıklı olarak rock ve gitar müziği dinleyen biri için de güzel, eğer önyargılarınızdan kurtulabiliyorsanız. Ama tabii yetmiyor. Tarkan'ın yeri doldurulamadı ama, o yeri artık Tarkan da dolduramıyor zaten. 2000'lerin Türkiyesi 90'lardan farklı. Toplumsal dinamikler farklı, yükselen değerler farklı, gündemdeki kavramlar farklı. Tarkan'ın pek yakında yeni bir albüm yayınlayacağını duyuyoruz. Acaba nasıl bir şey olacak? Tarkan kendi dünyasında takılıp yurtdışı konserleri verip yeni şarkılarını Balkan kızlarına ya da Avrupalı yeniyetmelere mi dinletecek, yoksa Türkiye'nin yeni gençliğini kavrayıp birleştirecek hit'ler çıkarabilecek mi? Türkiye'de hiç kimsenin sahip olmadığı bir tanınırlık ve sevgi kredisini, kariyerinde daha olgun bir döneme girerken hakkıyla kullanabilecek mi? En önemlisi 10 yıl önceki halinin bir karikatürü gibi (bkz. Axl Rose) görünme tehlikesini aşıp mesela dünya starları Damon Albarn (Blur, Gorillaz, Mali Music, The Good the Bad & The Queen), Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) gibi önünde yepyeni ufuklar açıp, kendini baştan yaratabilecek mi? Yeni gençliğe kendini kabul ettirmek yerine kendiyle birlikte büyüyen hayranlarının müzik ihtiyacını giderebilecek mi? İzlenimim o ki eski Tarkan'ı özleyenlerin sayısı giderek azalıyor. Ama yenisini herkes merakla bekliyor.