kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Pazar SABAH 
GÜNTAY ŞİMŞEK

A380'le yolculuk ekimde nihayet başlıyor

Airbus'un havacılığa armağanı dev yolcu uçağı A380, sürekli ertelenen yolculu seferlerine ilk ve en büyük siparişi veren Singapur'dan başlıyor.
Airbus ve Singapur Havayolları A380'in ilk uçuşu için teslim tarihini netleştirdi. Singapur Havayolları, 15 Ekim'de Airbus tarafından Fransa Toulouse'da düzenlenecek bir törenle ilk A380 uçağını teslim alacak. 471 koltuk kapasiteli uçakta ekonomi, business ve Singapur Havayolları suitlerinden oluşacak. Teslimden birkaç gün sonra Singapur'un Changi Havalimanı'na uçacak olan uçak ilk A380'in evi de olacak, burada mürettebat ve yer ekibinin uçağı tanıması için birkaç gün kalacak. A380'in ilk uçuşu ise SQ380 uçuş numarası ile 25 Ekim'de Sidney'in Kingsford Smith Havalimanı'na yapılacak 26 Ekim'de ise uçak Singapur'a geri dönecek. Singapur'dan sonra ise Emirates ve Qantas havayolları A380 ilk teslim alan havayolları olacak. Geçtiğimiz hafta bir akşam yemeğjnde Airbus'tan üç önemli bir araya geldik.

İSTANBUL'A GELİYOR
Avrupa Bölge Satış Direktörü Douglas Anderson, Havayolu Pazarı Uzman Analisti Amaya Rodrigez Gonzales ve İletişim Sorumlusu Maggie Bergsma ile Airbus-Boeing rekabetinden Türk Hava Yolları'nın gelecekte hangi tip uçaklara ihtiyacı olacağına varıncaya kadar bir çok konuyu tartıştık. Airbus'un son gözdesi A380'nin ekim ayı başlarında İstanbul'a prestij için geleceğini Anderson'dan öğrendim. Şu an Türkiye'nin böyle bir uçağa ihtiyacı yok. Yıllardır Boeing 747'le olmadığı gibi. Ancak, Anderson benimle aynı görüşte değil. Gelecekte THY'nin bu uçaklara kesinlikle gereksinim duyacağını söylüyor. Ama asıl hedeflerinde olan yeni projelerine THY'yi dahil etmek. THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, daha önce kaydettiğimiz üzere uzun menzilli uçak almaları gerektiği belirterek, çalışmalara başlamışlardı.

THY NEYİ ALACAK!
Gelecek 10 yılı planlayan THY, Airbus ve Boeing'le masaya oturacak. Özellikle Boeing 787 modeline ilgi duyan ve bu konsepte uçak almayı hedefleyen THY'ye Airbus yetkilileri de A350XWB modeliyle teklif sunacaklar. Ancak, THY yönetimi A380 teklifine şimdilik çok sıcak bakmıyor. A350 ise B787 karşısında yakın zamanda ciddi etkili olacak gibi görünüyor. Zira A350, B 787 modeline göre çok daha yeni teknolojiler içeriyor. Ve hiçbir uçağın devamı değil. Tamamen yeniden tasarlanmış, geleceğin uçağı gözüyle değerlendiriliyor.