kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Bodrum kaymakamını takan var mı?'

12.08.2007
- Yangınlar; imar sorunu, betonlaşma ve talanla doğru orantılı mı?
-Geçen sene yaklaşık 42 bin hektar yandı. Bu sene 7 Temmuz, 14 Temmuz ve 15 Temmuz'da yangınlar çıktı. Bir ekip kurduk inceleme için, henüz net bilgiye ulaşmış değiliz ama bölgenin genel yapısını göz önüne aldığımızda ormanlar yerleşim yerleriyle iç içe; bu önemli.

- Yani kaza olasılığı ihtimal dahilinde?
- Çok yüksek. Çünkü sigara izmariti atan var, bahçesindeki otları yakıp o ateşe hâkim olamayan var, elektrik telleri sıcaklardan kıvılcım alabiliyor... Bunu mazur göstermek için söylemiyorum elbette ama herkesin kendisini sorgulaması gerekiyor.

- İkinci şık yok mu?
- İnceleme devam ediyor, bitmeden bir şey diyemem. Fakat basına da yansıyan kamuoyundaki endişelerin giderilmesi açısından şu hususlar incelenmeli: Yanan alanların ne kadarı orman, ne kadarı özel mülkiyete ait? Özel mülkiyete ait ağaçlık alanların imar durumlarının, bunların mülkiyetlerindeki el değiştirmelerin ve yangının bu arazilerin kullanımındaki kısıtlamalara etkisi ne olacak?

- Şöyle soralım o zaman; geçen yıllarda yakılan yerlere ne yapıldı, ne kadarı imara açıldı?
- Görev sürem içerisinde, yanan alanlarda imara açılan hiçbir yer yok. Geçen sene yanan 4 bin 200 hektarlık alanda fidan dikim ve ağaçlandırma çalışmaları başladı.

- Bir açıklamanızda 'Bodrum'da yanan yerler imara açılmayacak,' demiştiniz. Amiyane bir tabirle sorabilir miyim, kim takar Bodrum kaymakamını?
- Kanunlar uygulanır, herkes de kanunlara uymak mecburiyetindedir.

- Yani etkiniz ve yetkiniz var mı?
- Biz bir devlet mekanizmasının, devlet teşkilatının parçasıyız, 'ol' demekle olacak bir şey değil ama kesinlikle söyleyebiliriz; orman yani 'zemin ve bitki örtüsü olarak orman' olan yerler yanmışsa buralarda yapılaşma söz konusu olmayacak.