kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Sevişemeyecek miyim? diye düşünmüştüm'

Elif KORAP / Haber Merkezi
12.08.2007
Aydın Menderes başına gelen talihsiz olayları bir sınav olarak kabul ediyor; felç geçirdiğinde politika yapabilme ve cinsel hayatıyla ilgili kaygılar yaşadığını dile getiriyor..
- Babanızdan boşalan koltuğa oturamamış olmak, onun elde ettiği başarıya ulaşamamak sizde bir kompleks yarattı mı?
- Hayır hiçbir zaman komplekse kapılmadım. Çok önemli fırsatlar çıktı benim karşıma. Ama ben kendi çizgimden taviz vermeyi hiçbir zaman kabullenmedim. İsteseydim belli yerlere gelirdim de. Ben önemli işler yaptığıma inanıyorum. Başbakan olmak, şu bu mevkiye gelmek benim için hiçbir zaman önemli olmadı.

- Babanız idam edildi, ağabeyiniz intihar etti, kardeşiniz trafik kazasında hayatını kaybetti, siz felç geçirdiniz. Allah'a isyan ettiniz mi? Yoksa tüm bunların bir tür sınav olduğunu mu düşünüyorsunuz?
- Bir gün bile isyan etmedim. Bunun bir sınav olduğunu düşünüyorum. Bu işlerde "Neden ben?" sorusunu sorarsanız altından kalkamazsınız. Benim de bir özelliğim yok. Benim başıma geldi diye isyan etmeyi aklımdan geçirmedim. Yalnız kardeşlerim ve ben mart ayında yaşadık bunları. O nedenle 'Mart ayında bir şey mi var?' diye düşündüğüm olmuştur.

- İnsan kendi başına geleni mi daha kolay kabullenebiliyor yakınlarının başına geleni mi?
- Kendi başına geleni kabullenmesi daha kolay. Allah kimseyi yakınlarıyla sınav etmesin. İnsanın o sınavı kendisi üzerinden vermesi daha kolay. Her şeye rağmen hayat güzel. Her şey de bir hayır arayın. Başbakanlığa da değmez Cumhurbaşkanlığı'na da değmez bu hayat.

- Doktor felç olduğunuzu söylediğinde hangisi geçti aklınızdan: Eyvah artık sevişemeyecek miyim? Yoksa artık siyasi hayatım bitti mi?
- Hoş bir soru. İnsanlar bunu merak ediyorlardır elbette. Ben felç olduğumu arabadayken anladım. Beni çıkardılar. Karayoluna yakın bir yerde sürülmüş toprakların üzerine uzattılar. Ben o an felç olduğumu, çok büyük bir ihtimalle geri dönüşü olmayacağını anlamıştım. Aklımdan neler geçti? Dürüstçe cevap verirsem tabii öyle bir düşünce geçti aklımdan. Bu beni nasıl etkiler diye düşündüm. Her şeyi düşünüyor insan. Ama aklından geçenlerin sırası yaşla da ilgili. Her dönemde insan için başka şeyler öncelikli oluyor hayatında. Bunu 15 yaşında ya da 20-30 yaşlarında yaşamak vardı. O vakit ben 50 yaşıma basmak üzereydim. 30 yaşımda olsam farklı olurdu belki.

- Felç olmak cinselliği bitiriyor mu, yoksa bir şekilde dönüşse de cinsellik beyinde hiçbir zaman bitmiyor mu?
- Bu herkeste değişebilir. Yaşa göre de değişebilir. Şöyle bir şey anlatayım: 1983'te büyük asit yükselmiş, gut olmuştum. 120 kiloydum. Kilo vermem gerekiyordu. Beş buçuk ayda 39 kilo verdim. Eskiden iştahım iyiydi. Tanıyanlar şaşırıyordu, "Nasıl oluyor da yememeyi beceriyorsun?" diyorlardı. Ben de "Şimdiye kadar yediklerime sayıyorum," diyordum. Bu da böyle bir şey hayatta. Yaşa göre değişir. Benin için siyaset yapabilmek en önemlisiydi. Orada yatarken daha çok memleket meseleleri geldi aklıma. Belki benim yaşımda memleket meseleleri daha öncelikliydi. Yine de ben bunu yaşayan hiç kimseye dert etme, bunlar kolay katlanılır gibi bir şey diyemem.
Haberin fotoğrafları