kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mantar olmak istemiyorum

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
17.08.2007
Mantarım her yaz tekrarlıyor. Özellikle de havuza girdiğim zamanlarda! Tatile çıkacağım, mantar olmak istemiyorum. Nasıl önlem almalıyım?..
* Vücudun en sık ayak parmak arası, koltukaltı ve kasık gibi bölgelerine yerleşen mantarlar, nemli yerleri sevdikleri için yaz aylarında birçok kişide atak gösterir.

* Mantarların vücudumuza yerleşip hastalık yapmasında en önemli faktör nem yani ıslaklıktır. Bu da havuz veya denize girmenize bağlı olarak etkilerini gösterir.

* Vücudun nemli, terli kalabilen kıvrım yerlerinde derimizin normal florasında bulunan mantarlar çoğalıp hastalık yapabilir. Islak terlikler, kum ve havuz kenarları nem oranı yüksek yerlerdir. Bu ortamlarda mantarlar çok çabuk çoğalarak insanlara kolayca bulaşır.

* İnsanlar hep havuzlardan mantar kaptıklarını düşünürler. Buradaki en önemli nokta ıslaklığın deride yarattığı nemliliktir.

* Nemli ve ıslak kalmak, deride mantarların kolayca üreyip patojen hale gelmelerini sağlar. Havuz sonrası duş alınır ve iyi kurulanılırsa mantar enfeksiyonları oluşmaz.

* Mantardan korunmak için pamuklu çoraplar ve terlemeyi önleyici pamuklu giysiler giyin.

* Terlediğiniz zaman ve banyo-deniz-havuz sonrası çok iyi kurulanın.

* Toplu kullanılan nemli alanlarda çıplak ayak dolaşmayın. Dr. M.Coşkun Acay (Cilt Hastalıkları Uzmanı)