kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
AYŞE TÜTER

Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin

Fırında rokalı spagetti
MALZEMELER
*
1/2 paket spagetti
* 1 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 adet orta boy soğan (iri doğranmış)
* 750 gr. kıyma
* 1 çorba kaşığı domates salçası
* 700 gr. domates sosu
* 2 çorba kaşığı kekik
* 1 demet roka
* 2 çorba kaşığı eski kaşar peyniri (rendelenmiş)
* 250 gr. mozarella peyniri
Makarnayı tuzlu bol kaynar suda arzu ettiğiniz kıvamda pişirip süzün ve sıcak tutun. Soğanları, ısıtılmış yağda karıştırarak, yumuşayıncaya kadar 3-4 dakika soteleyin. Kıymayı ekleyin, kaşığın tersiyle ezerek 4-5 dakika soteleyin. Domates salçasını katın, karıştırarak 1-2 dakika pişirin. Domates sosunu ilave edip karıştırın ve 5 dakika daha pişirin. Ateşten alın ve kekiği katıp, harmanlayın. Makarnanın yarısını hafif yağlanmış 2 litrelik bir fırın kabına yayın, üzerine kıymanın yarısını yayıp, roka ve peyniri serpin. Sırasıyla kalan makarna ve kıymalı malzemeyi yayın, üzerine mozarella peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırının ızgara konumunda peynirler hafif kahverengi oluncaya kadar yaklaşık 2-3 dakika ısıtın. Sıcak servis yapın.

Börekis
MALZEMELER
*
1 su bardağı un (elenmiş)
* 50 gr. margarin (eritilmiş)
* 1 çay kaşığı kabartma tozu
* 1 çorba kaşığı su
* 50 gr. lor peyniri (taze, tuzsuz, yağlı)
* 5 sap roka (ince kıyılmış)
* 1 adet yumurtanın sarısı (çırpılmış)
Unun ortasını havuz şeklinde açın, yağ, kabartma tozu ve suyu ilave edip, dairesel hareketlerle una yedirin ve hamur özleşene kadar yaklaşık 5 dakika yoğurun. Hamurun üzerini mutfak havlusu ile örtüp, en az 30 dakika dinlendirin. Düz unlu bir yüzeyde hamuru 3 mm. kalınlığında açıp, su bardağı ağzıyla 6-7 cm. çapında daireler kesin. Lor ve rokayı çatalla ezerek iyice karıştırın. Her bir dairenin ortasına hazırladığınız harçtan bir tatlı kaşığı koyun, hamurun kenarlarını yukarı doğru ve hafifçe burarak bohça şeklinde toplayıp, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında hamurlar altın sarısı renk alıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Ilık veya soğuk servis yapın.

Portekiz pilici
MALZEMELER
*
1 paket kemiksiz tavuk but
* 1 çorba kaşığı tane karabiber (taze çekilmiş)
* 2 adet etli kırmızıbiber (tohumları alınmış, ince kıyılmış)
* 1 çay kaşığı acı kırmızıbiber
* 1 diş sarmısak (dövülmüş)
* 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu (ince rendelenmiş)
* 1 çay bardağı portakal suyu
* 2 çorba kaşığı sirke
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 500 gr. portakal (soyulmuş, dilimlenmiş)
* 250 gr. ıspanak (yapraklanmış)
* 1 adet orta boy kırmızı soğan (doğranmış)
Tüm biberleri, sarmısak, portakal kabuğu, portakal suyu, sirke ve zeytinyağını kapaklı bir kavanozda iyice çalkalayın. Üçte dördünü etlerin üzerine gezdirin ve iyice harmanlayın. Etleri ızgarada veya yağsız tavada yumuşayıncaya kadar pişirin. Portakal dilimleri, ıspanak ve soğanı harmanlayıp, tabaklara paylaştırın. Üzerine etleri yerleştirin ve kalan sostan gezdirerek servis yapın.